I hele Halsnæs finder du gode vandreruter. Alle steder er du tæt på den smukke natur, men nogle ruter byder også på historiske områder og fantastiske udsigter.
Der er alle muligheder for at tage på nogle gode dagsture, men er du på vandreferie og skal overnatte undervejs, så kan du få et overblik over sheltere i Halsnæs her.
Alle nedenstående forslag til vandreruter i Halsnæs kan forlænges og kombineres med hinanden. Flere af dem indgår også i Halsninoen – en 52,7 km lang vandrerute som du kan læse mere om i indlægget Halsninoen – vandretur gennem Halsnæs’ enestående natur.
Bakkestien – fra Frederiksværk til Kregme (ca. 6 km hver vej)
Historie, smuk natur og fantastiske udsigter venter på Bakkestien. Fra Sandskårsvej går der trapper op til stien, der ligger på bakkekammen bag Frederiksværk. Her lå de gamle krudttårne, men du kan også se sjældne planter.
I Lille Kregme kan du vælge forskellige ruter, der går langs kysten eller gennem sommerhusområderne. Der er her og der de smukkeste udsigter over Roskilde Fjord. Læs mere i indlægget Bakkestien i Frederiksværk og Lille Kregme.
Fra Hundested via Kikhavn til Nødebohuse (ca. 5 km hver vej)
Også denne vandretur byder på fantastiske udsigter. Fra Hundested går det opad forbi Skansen, der er et gammelt forsvarsanlæg fra Englandskrigene. Du kommer også forbi Knud Rasmussens Hus og Spodsbjerg Fyr, der ligger højt oppe over Kattegat.
Nedad igen er næste stop idylliske Kikhavn før turen går langs kysten til Nødebohuse, hvor du kan snuppe en velfortjent dukkert på den skønne sandstrand. Læs mere i indlægget Vandretur fra Spodsbjerg Fyr til Kikhavn.
Langs nordkysten fra Liseleje til Tisvilde Hegn (ca. 5 km hver vej)
Er du strandelsker eller vild med at gå i sand, så kan du faktisk gå hele vejen fra Liseleje til Tisvilde Hegn langs kysten. Du kan også tage stien bag stranden, der går forbi Melby Overdrev og Asserbo Plantage til et af Danmarks største skovområder ved Tisvilde Hegn.
Turen kan selvfølgelig gøres meget længere, hvis du vil opleve alt det Tisvilde Hegn har at byde på – f.eks. Asserbo Slotsruin, den mystiske troldeskov og flere bronzealderhøje. Læs mere om Tisvilde Hegn her.
Strø Bjerge (ca. 2 km hver vej)
Kort, men godt. I Strø Bjerge, der egentlig er en ås skabt ved sidste istid, kan du gå en tur på bakkekammen. Det er i høj grad historien om åsens tilblivelse, der gør stedet interessant, men du vandrer mellem dyreindhegninger, hvor der ofte går heste og højlandskvæg. En fin kort tur, der nemt kan forlænges – f.eks. med Halsninoen som Strø Bjerge er en del af. Læs mere i indlægget Strø Bjerge – en flot vandretur på bakkekammen.
Fra Lynæs Havn til Sølager (ca. 4 km hver vej)
Følg kysten langs Halsnæs sydlige kyst ud til Roskilde Fjord. Fra Lynæs Havn kommer du forbi stejlepladsen i St. Karlsminde, der engang var en vikingehavn og kan nu vælge om du vil gå langs stranden eller på kystskrænterne.
Vælger du sidstnævnte bliver du belønnet med den smukkeste udsigt over fjorden og kan se Kulhuse på Hornsherred. Turen kan slutte i Sølager, men du kan også fortsætte til Grønnesse Skov. Denne rute er også en del af Halsninoen. Læs mere i indlægget Klintestien og kystskrænterne ved St. Karlsminde
Fra Vinderød Kirke til Ladegårdssøen (ca. 5 km hver vej)
Ved Vinderød Kirke kan du tage stien gennem åbent terræn ned i skoven ved Arresødal (husk at tage træbroen ud til fuglekigget – 260 meter pr. vej). Fortsæt mod syd ad den brede grussti til du når den smalle asfaltvej og Dronningholm Borgruin.
Bagved (via p-pladsen) når du bæverdæmningen (Dronningholm Mose) og kort herefter Ladegårdssøen. Gå tilbage eller fortsæt ud på Arrenæs eller gennem Sonnerup Skov til Nørremosen. Ruten er en del af Halsninoen. Læs mere i indlæggene Arresø – oplevelser ved Danmarks største sø , Dronningholm Borgruin og bæverdæmningen og Nørremosen, Dragebjerg og Sonnerup Skov.
Tak for rigtig god inspiration til gåture i vores vinterferie. Vi har taget dem fra en ende af. Ikke det bedste vejr, men hvor er det smukt.
Skønt I kunne bruge siden til jeres vinterferie.
Området er jo et rent paradis for vandremotionister som os. Meget forskelligartede ruter som vi nød rigtig meget.
Topnatur med meget kuperet terræn. Det kan noget!
Vi tog Bakkestien og nordkysten i det flotteste vejr. Vi var også nede omkring søen ved kanalen. Synd der ikke er nogle aktiviteter – det er som om at søen ikke rigtig bliver brugt.
Findes der et kort over ruterne eller er de afmærket? Vi kender ikke området og vil nødig fare vild 😆
Hej Lene. Kun nogle af dem er afmærkede. F.eks. Bakkestien, men også den, der hedder kongemagt og vandets kraft, der inkluderer noge af ruterne på denne side. Se mere her.
Naturstyrelsen har også kort over f.eks. Strø Bjerge, men mht. Klintestien og turen fra Spodsbjerg til Kikhavn kan du bare følge kysten. God tur.