Skjoldborg og historien om det gamle kobbervalseværk

Halsnæs har mange flotte bygninger, der gemmer på spændende historie. Det gælder i særdeleshed Skjoldborg, som ligger centralt i Frederiksværk.

Den flotte bygning blev bygget af englænderen Thomas English, der i 1798 kom til Frederiksværk, hvor han under en samtale med administratorer for Prins Carl forslog at opføre et kobbervalseværk i byen

Prins Carl var landgreve af Hessen-Kassel og egentlig statholder i Slesvig og Holdsten. Han fik på et tidspunkt overdraget Arresødal Slot og Grønnessegaard Gods i Frederiksværk, og det må være i den forbindelse, at Thomas English mødte hans folk.

Kobbervalseværket blev vedtaget, hvorefter Thomas English tog tilbage til hjemlandet for at forberede og indkøbe materiel til værket.

I disse år var Danmark involveret i Napoleonskrigene, og den engelske flådes tilstedeværelse forsinkede værket – først i 1805 ankom der skibe med grej og materiel til Frederiksværk.

Thomas English havde også familie og endda tjenestefolk med til Danmark. Han opførte Skjoldborg og anlagde en have efter engelsk forbillede i det, der nu kaldes Skjoldborgparken. Her står bl.a. et imponerende platantræ, der muligvis er mere end 200 år gammelt.

Bag Skjoldborg lå kobbervalseværket og rundt om arbejdernes boliger. Værket var i begyndelsen drevet af vand og senere af damp. Her producerede man bl.a. kobberplader til flåden, men også Den Kongelige Danske Mønt var aftager.

I dag er der ingen spor efter kobbervalseværket. Til gengæld skulle en stor del af fundamentet ligger blot en halv meter under det nuværende gadeplan.

Da værket lukkede i 1907 blev al materiel flyttet til Amager, hvor det indgik i virksomheden Nordisk Kabel & Tråd (NKT).

Hvad Skjoldborg angår, så blev det bl.a. overtaget af købmanden K.A. Larssen, der købte sig ind i kobbervalseværket, som nu var drevet af Suhr & Søn.

Senere flyttede andre købmænd ind i det fine hus, der indtil 1976, hvor Halsnæs kommune overtog bygningen, fungerede som psykiatrisk plejehjem.

I dag er der frivilligcenter i Skjoldborg, der gemmer på endnu en sjov historie. I 1870’erne var en vis Kristine Marie Jensen ung pige i køkkenet på Skjoldborg. Hun udgav i 1901 den legendariske Frøken Jensens kogebog, der stadig kan købes.

Kort over Halsnæs

2 tanker om “Skjoldborg og historien om det gamle kobbervalseværk

  1. Kresten Hartvig Klit Svar

    Kan det tænkes at Skjoldborg blev psykiatrisk plejehjem før 1976?

    • Mit Halsnæs Indlægs forfatterSvar

      Hej Kresten. Helt korrekt. Som der står blev Skjoldborg brugt som psykiatrisk plejehjem indtil 1976. Det var Københavns Kommune, der drev det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.