Det gamle fiskerleje i Lynæs er i dag omdannet til en populær lystbådehavn. Et maritimt miljø som det har været det i århundreder, men hvor det tidligere var vejrbidte fiskere, der kunne ses på havnen, så er det i dag lystsejlere fra nær og fjern.

 

Lynæs – surf- og sejlerparadis

Det siges, at Lynæs har fået sit navn efter at ligge i ly af næsset. Og jo, fiskerlejet ligger ud til Isefjorden på det yderste af Halsnæs i ly fra Kattegats bølger og beskyttet af klinterne mod øst.

Det var i begyndelsen af 1800-tallet de første fiskere kom til området. Dengang trak de deres joller op på stranden, men da bådene blev større, var det nødvendigt at opføre moler, og siden kom bl.a. en bedding til.

Med tiden flyttede det meste fiskeri til Hundested, men arven fra de gode gamle dage eksisterer fortsat, og der er ingen tvivl om, at Lynæs engang var en vigtig havn med bl.a. skibsproviantering og eget bådværft.

I dag er Lynæs i gang med at transformere sig selv fra fiskerihavn til lystbådehavn. Flere af de gamle bygninger virker forladte og pynter bestemt ikke, men der skal nok være nogle, som mener, at de giver havnen autencitet.

Man kan knap nok kalde Lynæs for en by – i hvert fald ikke i traditionel forstand. Den forholdsvis store lystbådehavn er det absolutte omdrejningspunkt, og langt de fleste besøgende ankommer i egen båd. I sommermånederne er her liv og glade dage og selvom du ikke er sejler, er det et fint sted at indsnuse lidt atmosfære.

Du kan snuppe en is, lære at sejle kajak, tage en dukkert i havnebadet eller måske hænge ud i det hyggelige surfcenter, hvor alle er velkomne. På trods af størrelsen er der mange muligheder omkring havnen Lynæs.

Lystbådehavnen i Lynæs er forholdsvis stor

 

Overnatning i Lynæs

Som nævnt ankommer de fleste turister til Lynæs i båd, men er du ikke sejler kan du leje et sommerhus i nærheden. Alternativet er bed & breakfast, hoteller og shelters, men udvalget er naturligvis begrænset i så lille en by. Læs mere herunder eller tjek alle overnatningssteder i Halsnæs her.

Lynæs Hotel

Den gamle Lynæs Kro er omdannet til et moderne overnatningssted, der fint følger med den udvikling byen er i gang med. Det nye Lynæs Hotel får gode anmeldelser og roses især for den gode service og den lækre morgenmad. Hotellet ligger ca. 300 meter fra Lynæs Havn. På Frederiksværkvej 6, 3390 Hundested. Se billeder og aktuelle priser på Lynæs Hotel.

The White House Bed & Breakfast

Beliggende i et charmerende stråtækt hus kun 400 meter fra Lynæs Havn tilbyder The White House Bed & Breakfast moderne værelser med havudsigt og delt tekøkken, badeværelse og opholdsområde. Der serveres ikke morgenmad. Gratis parkering på stedet. På Frederiksværkvej 15, 3390 Hundested. Se billeder og aktuelle priser på The White House B&B.

Lynæs Surfcenter

Her kan du bo i såkaldt surfshacks – meget små hytter, hvor sengen fylder det meste. Det er ikke for alle og enhver, men til gengæld bor du kun 100 meter fra havet og har mulighed for en lidt anderledes oplevelse. Bad og toilet er fælles. Et cool sted, hvor du ikke behøver at være surfer for at booke hytterne. På Lynæs Havnevej 8, 3390 Hundested. Se billeder og aktuelle priser på Lynæs Surfcenter.

Bergliot Bed & Breakfast

Populært bed & breakfast, der roses for sin gæstfrihed og gode morgenmad. Stedet har en dejlig have og ligger i rolige omgivelser ca. 1,5 km fra Lynæs Havn og 2,5 km fra Hundested Havn. Der er 10 minutters gang til Vibehus Station. På Frederiksværksvej 79B, 3390 Hundested. Se billeder og aktuelle priser på Bergliot Bed & Breakfast.

Store Karl Strandgård Spa

Er I en familie eller en gruppe venner kunne Store Karl Strandgård være noget for jer. Her kan I bo op til fem personer sammen i fint udstyrede værelser. Stedet har også sovesale. Store Karl Strandgård ligger med smuk udsigt over fjorden ca. 2 km fra Lynæs Havn. På Store Karlsmindevej 86, 3390 Hundested. Se billeder og aktuelle priser på Store Karl Strandgård.

Ishuset og Barkehuset – to historiske huse i Lynæs

 

Spisesteder i Lynæs

Lynæs Surfcenter

Fra morgenbrød og caféhygge til gode burgere serveret fra en food truck. Lynæs Surfcenter har efterhånden udviklet sig til et populært samlingssted med chillout og masser af atmosfære. Menuen er begrænset og det samme er åbningstiderne udenfor sommersæsonen, men Lynæs Surfcenter skal have en anbefaling herfra. På Lynæs Havnevej 8, 3390 Hundested.

Lynæs Fisk & Steakhouse

I den kombinerede butik og restaurant kan du som navnet antyder få både kød-og fiskeretter. På menukortet finder du bl.a. fiskefrikadeller, pariserbøf, oksemørbrad og fisketapas. Lynæs Fisk & Steakhouse har borde inden- og udendørs – sidstnævnte er et skønt sted på lune sommeraftener. På Lynæs Havnevej 12, 3390 Hundested

Lynæs Madbar

I Skipperstuens gamle lokaler på havnen ligger nu Lynæs Madbar, der hører under surfcentret. Madbaren tilbyder løbende pop up-spisesteder af høj kvalitet – se mere her. På Lynæs Havnevej, 3390 Hundested.

 

Bademuligheder i Lynæs

Lynæs strand

Stranden i Lynæs ligger lige vest for havnen. Det er en mindre lavvandet sandstrand, der har sten og ofte tang i vandkanten.

Lynæs Havbad

På den såkaldte oplevelsesbro i Lynæs Havn er der flere badetrapper ned i Isefjorden. Et lavvandet sted, der er fint til en dukkert – også for børn.

Havnestemning i Lynæs

 

Seværdigheder i Lynæs

Ishuset og Barkehuset

De to huse ved indgangen til havnen er hurtigt overset, men hvad de ikke har af størrelse har de af historisk betydning. Som i andre havne i 1800-tallet var det nødvendigt med et ishus, der skulle forlænge fangstens holdbarhed. Isflager fra fjorden holdt huset nedkølet i lang tid – ofte helt frem til efterårsmånederne.

I Barkehuset fremstillede man imprægnering til fiskegarnene af bl.a. kogt bark. En proces, der både styrkede og forlængede garnenes holdbarhed. Ishuset og Barkehuset blev renoveret i 2005 og bruges i dag til opbevaring.

Lynæs Kirke

Ved første øjekast skulle man tro, at Lynæs Kirke var opført i middelalderen. Kirken er dog fra 1901 og arkitekturen med de flotte kampesten skyldes både datidens mode og placeringen i det bakkede vindblæste terræn.

Netop beliggenheden og det lidt rå udtryk gør Lynæs Kirke til et spændende sted. Det er en markant bygning, der er omringet af en smuk velplejet kirkegård, hvor der også er opført en mindemur over søfolk og fiskere, der aldrig kom hjem.

Valdemar Poulsens Høj

Et stenkast fra Lynæs Kirke (i nordlig retning) kan du besøge Valdemar Poulsen Høj. Måske siger navnet Valdemar Poulsen dig ikke så meget, men den driftige ingeniør opfandt bl.a. den elektromagnetiske telegrafon i 1898, en forløber for båndoptageren, og i 1902 lysbuesenderen.

Mange af Valdemar Poulsens forsøg foretog han på bakken bag Lynæs Kirke, der ikke blot gemmer på spændende historie, men også en fantastisk udsigt over Lynæs, Hundested og fjorden.

Lynæs Fort

Ud til Isefjorden ligger Lynæs Fort, der blev opført i 1914. Fortet skulle beskytte indsejlingen til Isefjorden og var udstyret med både kanoner og geværstillinger. Fortet er ganske lille og i privateje. Der er ikke adgang for offentligheden og er ikke en turistattraktion.

 

Aktiviteter i Lynæs

Lynæs Surfcenter

Lynæs er kendt for sine gode forhold til surfing, og i Lynæs Surfcenter kan du bl.a. lære kitesurfing, windsurfing og at sejle kajak. Der er en lang række kurser at vælge mellem i det populære Surfcenter, der ligger et stenkast fra stranden i Lynæs. På Lynæs Havnevej 8, 3390 Hundested. Se mere på surfcenter.dk.

 

Kort over Lynæs og Halsnæs

1 tanke om “Lynæs

  1. Torben Svar

    Dejligt sted, men hvor er det svært at finde overnatning i sommerhus. ØV! Der er super gåture ad kysten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *