Klintestien og kystskrænterne ved St. Karlsminde

Mellem Lynæs og Sølager ligger Klintestien og de imponerende kystskrænter ved St. Karlsminde.

Her har du mulighed for at få en flot naturoplevelse langs kysten, der både byder på historie, smukke udsigter og sjælden vegetation.

Det er muligt at gå hele vejen fra Lynæs til Sølager (eller omvendt) langs stranden, men du må ikke snyde dig selv for en tur op på Klintebakken, hvor udsigten over kysten, fjordene og Kulhuse på Hornsherred er storslået.

Klintestien begynder ved Lynæs Havn, hvor du træder lige ud i området kaldet Boeskilde (Boe’s Kilde). I midten af 1750’erne var kilden kendt for at have en helbredende effekt mod bl.a. øjensygdomme.

Sandsynligvis blev den naturlige kilde i starten brugt til almindelig husholdning, og hvordan den fik status af en hellig kilde vides ikke. Boe’s Kilde eksisterer stadig, og måske er det den, der gør denne del af kysten mudret.

Området her består af høje klinter, men snart kommer du til det flade område, der udgør stejlepladsen i St. Karlsminde. Her lå der for over 1600 år siden en naturhavn, og det er ikke svært at forstå, hvorfor den blev anlagt lige præcis her.

I den beskyttende fjord er der bemærkelsesværdigt lavvandet, og mellem klinterne er landskabet fladt. I vikingetiden var havnen en vigtig handels- og omlasteplads, hvor arkæologer af flere omgange har gjort spændende fund.

I 1975 blev det såkaldte skuldevigskib fundet. Et knap 30 meter langt vikingeskib fra omkring 1050 dukkede op ud for kysten, og det blev udgravet af Nationalmuseet og Vikingeskibsmuseet i fællesskab. Der er fundet flere andre skibe i samme område – bl.a. et fra 1140.

Klinten ved St. Karlsminde set fra stranden

Som navnet antyder, så har stejlepladsen i nyere tid været brugt af fiskere, der her satte deres net på stejler (pæle), hvor det kunne tørre eller blive repareret.

Du kan fortsætte ad stranden, men lige efter stejlepladsen er der en trappe op til klinten. Tag den, hvis du vil gå på Klintebakken højt oppe over fjorden. Som nævnt, så er udsigten fantastisk.

De sydvendte kystskrænter ved St. Karlsminde er hjem for markfirben og den nordlige fugleedderkop. Her lever også en række sjældne plantearter som svalerod, bakkesoløje og blodrød storkenæb.

Kystskrænterne er imponerende, men lige så bemærkelsesværdigt er det, at landskabet efter Klintebakken mod Sølager er fladt som en pandekage.

Lige præcis her mellem Sølager og Kulhuse på Hornsherred er fjorden smal, og I kan eventuelt time jeres besøg på klinten til der kommer et fragtskib til stålværket i Frederiksværk forbi. Tjek eventuelt på vesselfinder om der er et skib på vej.

Vandreturen fra Lynæs Havn til Sølager og retur er ca. seks kilometer. Du kan parkere på havnen i Lynæs, i Sølager eller ved stejlepladsen i St. Karlsminde (på St. Karlsmindevej).

Stien er fint afmærket, men der er stort set ingen informationstavler undervejs. Bemærk, at kysten umiddelbart efter Lynæs havn kan være ret våd/mudret. Selve stien på Klintebakken er meget smal – også her kan det være glat og mudret efter regnskyl.

 

Lej sommerhus i Halsnæs

Der er masser af sommerhuse i Halsnæs, men kun få bliver lejet ud. Det er derfor en god idé at booke feriehus i god tid – det gælder især hvis du har særlige krav til f.eks. størrelse, beliggenhed eller faciliteter.

Find det perfekte sommerhus i Halsnæs hos nogle af Danmarks største feriehusudlejere, der ofte har rabatkoder eller kampagner:

Se feriehuse hos Dancenter >Se feriehuse hos Sol & Strand >Se feriehuse hos Campaya >

 

Kort over Halsnæs

 

Billeder fra Klintestien og St. Karlsminde

Udsigt fra klinten mod vest til stejlepladsen, Boeskilde og i baggrunden Lynæs Havn
Fisker på vej ud i det lave vand
Omkring stejlepladsen i St. Karlsminde er der gjort mange arkæologiske fund
På vej langs stranden ved Boeskilde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *