Helsingør & Kronborg Slot

Den gamle købstad er proppet med gode oplevelser. Med Kronborg som nabo siger det sig selv, at Helsingør er en gammel by. Men faktisk er den ældre end det verdensberømte slot, der som en solid fæstning synes at udgøre første skanse mod invasion udefra.

Det var Erik af Pommeren, der i 1426 for alvor udvidede Helsingør – bl.a. indførte han Øresundstolden og inviterede karmelitermunke til byen – det fine Vor Frue Kloster er fra 1430 og sammen med den tilhørende kirke et must-see.

Senere omdannede Erik af Pommeren den gamle fæstning Krogen til det nuværende Kronborg Slot, hvor efterfølgende konger skejede ud og gjorde slottet berømt og berygtet i det meste af Europa. Kronborg Slot er virkelig fantastisk og kom helt fortjent på UNESCOs verdensarvliste i år 2000.

Det er muligt at komme på guidet rundvisning på slottet, hvor et besøg i kasematterne er obligatorisk. Det er her Holger Danske har sovet i århundreder og ifølge sagnet vil vågne op, hvis Danmark bliver truet.

Centralt i byen, få hundrede meter fra Vor Frue Koster, ligger også domkirken St. Olai fra 1559. Både her og i de hyggelige gader får man fornemmelsen af, at der er sket store og vigtige ting i Helsingør.

Søfart har i århundreder været en vigtig del af byen, der havde et stort skibsværft, som nu er omdannet til kulturhus (Kulturværftet). Bygningerne indeholder også Værftsmuseet og et fint madmarked. I de gamle dokker under jorden har arkitekten Bjarke Ingels tegnet Museet for Søfart, der bestemt er værd at besøge.

Tilbage til Helsingørs pragtfulde brostensbelagte gader, som er en historie for sig. Her ligger bindingsværkshusene på stribe, og det er en by, hvor det virkelig er værd at kigge indenfor i baggårdene, der her og der gemmer på små perler.

Helsingør er også en by, hvor du heldigvis stadig kan finde specialbutikker som f.eks. slagter og ostehandler. Her er også små gallerier i de hyggelige gader, der bliver ved med at overraske.

Besøg Helsingør og Kronborg Slot

Fra Halsnæs er det nemt at besøge Helsingør. Du kan eventuelt kombinere byen med f.eks. Esrum Kloster, Kunstmuseet Louisiana eller Gurre Sø og Slotsruin. Du kan også tage en smuttur til Sverige – det tager kun 20 minutter at sejle til hyggelige Helsingborg. Vil du besøge Kronborg, så se åbningstider på slottets hjemmeside.

Afstand fra Frederiksværk: 42 km
Afstand fra Liseleje: 43 km
Afstand fra Hundested:
54 km

Fantastiske Kronborg
Helsingør er en gammel by med mange charmerende huse
Vor Frue Kloster

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *