Endnu et sted i Halsnæs, hvor du kan kombinere natur og historie er i og omkring Grønnesse Skov, der ligger ud til Roskilde Fjord mellem Frederiksværk og Hundested. Her finder du både skov, enge, vådområder og dramatiske kystskrænter.
I foråret kan du flere steder se et imponerende tæppe af hvidblomstrende ramsløg i skovbunden, og skrænternes særlige fugtighed giver gode vilkår for blomster som firblad og tyndakset gøgeurt. Grønnesse Skov består primært af løvtræer med bl.a. flere hundrede år gamle egetræer spredt rundt i landskabet.
Området har også et spændende dyreliv, hvor du har mulighed for at spotte kronvildt. Mere sandsynligt ser du rådyr, og blandt de ca. 120 fuglearter observeret i skoven finder du gæs, ørne, fasaner og spætter.
Tilbage i historien i Grønnesse Skov
Den smukke natur er grund nok til at besøge Grønnesse Skov, men området har også en spændende historie. Carlsstenen er en runddysse fra bondestenalderen, der vidner om liv på denne del af Halsnæs for mere end 5000 år siden.
Runddysserne var datidens grave for primært overklassen, der blev stedt til hvile med deres ejendele i dyssekammeret. Ovenover lagde man store sten og øverst dækstenen.
I den østlige del af området ligger flere gravhøje fra bronzealderen. Som ved Dragebjerg ud til Arresø ligger gravhøjene også her højt oppe i landskabet og kunne tydeligt ses fra vandsiden.
Grønnessegård Gods
Historisk set er Grønnessegård Gods i dag mest markant. Godset blev grundlagt i 1776 af Johan Frederik Classen, der sammen med etatsråd Just Fabritius stod bag den succesrige fremstilling af krudt og kanoner i Frederiksværk.
Classen interesserede sig for landbrug og opførte en hovedgård ved Grønnesse Skov. Den eksisterer dog ikke længere, men da Brdr. Helleman købte stedet af staten opførte de godsets nuværende hovedbygning, der er fra 1888.
Grønnessegård Gods er forholdsvis beskedent, men hovedbygningen er flankeret af en række fine staldbygninger, hvoraf flere af dem har imponerende stråtage. Den ældste af bygningerne er opført helt tilbage i 1777 samtidig med godsets grundlæggelse.
I dag er Grønnessegård Gods ejet af familien Hasselbalch, der driver landbrug og især er kendte for de flotte herefordkvæg. Her er også et årligt julemarked, en fin gårdbutik og arrangementet Time Winder, der kombinerer show og udstilling med fokus på gamle dage.
Besøg Grønnesse Skov og Grønnessegård Gods
Grønnesse Skov ligger lige ud til Amtsvejen mellem Frederiksværk og Hundested. Der er et par parkeringspladser langs vejen, men ingen skiltning til hverken skov eller gods. Se parkeringspladsernes placering på kortet herunder.
I området finder du flere gode vandreruter. Ved godset kan du se efter skiltene til Carlsstenen. Fjordstien (rute 40) går lige gennem området, men som ved Bakkestien mellem Frederiksværk og Kregme er turen også her smukkere til fods end på cykel.
Grønnesse Skov har både bålplads og shelter. Skoven er desuden udlagt som friteltningsskov.
Kort over Halsnæs
Billeder fra Grønnesse Skov


