Gurre Sø og Slotsruin

Udover de mange berømte slotte, så ligger der i Nordsjælland en stribe slots- og borgruiner, som er næsten 1000 år gamle. Asserbo og Dronningholm i Halsnæs er to af dem, men ikke langt fra Helsingør kan du besøge Gurre Slotsruin.

Slottet blev opført af Valdemar Atterdag i 1300-tallet på en ældre borg fra Erik Menveds tid. Som ved andre af de gamle borgruiner i Nordsjælland, så er der heller ikke her meget tilbage af datidens bygninger.

Til gengæld er slotsruinen i Gurre væsentlig større, og det er også her, du får det bedste indtryk af, hvordan de gamle borge har set ud. Mest intakt er det næsten tre meter høje centraltårn og hele vejen rundt om borgen kan man følge ringmuren med de små hjørnetårne.

Området omkring slotsruinen er i dag tørlagt, men var engang en del af det sø- og vådområde, der nu udgør Gurre Sø. Her finder du smuk natur og har mulighed for at få nogle gode vandreture. Faktisk kan du gå søen rundt – en tur på ca. 10 km.

Undervejs på din tur rundt om søen, der er omringet af skov, kan du bl.a. se ud på en stribe øer, hvor der som regel er et rigt fugleliv. Langs bredden er der rørskov og ved det såkaldte Lille Ø’s krog kan du gå i urørt skov. Det er også her du kan overnatte i shelter.

Gurre Sø er udlagt som Natura 2000-område, der skal beskytte sjældne og truede dyre- og plantearter. Her er et rigt fugleliv og du kan se sjældne planter som f.eks. frøbid, kattehale og kærmysse.

Besøg Gurre Sø og Slotsruin

Gurre Slotsruin ligger på adressen Gurrevej 430, 3490 Kvistgård. Der er p-pladser ved ruinen, der er et fint udgangspunkt til en vandretur ved sø og skov.

Brug eventuelt Google Maps til at finde vej – selv de mindste stier er afmærkede. Du kan se mere om søen og seværdigheder i området på Naturstyrelsens hjemmeside.

Gurre Sø og Slotsruin kan kombineres med besøg i f.eks. Helsingør og ved Esrum Kloster.

Afstand fra Frederiksværk: 40 km
Afstand fra Liseleje: 37 km
Afstand fra Hundested: 48 km

Gurre Slotsruin
Et kig ud over Gurre Sø

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *