Vandretur fra Spodsbjerg Fyr til Kikhavn

En af de smukkeste vandreture i Nordsjælland (måske i hele Danmark) er den fra Spodsbjerg Fyr til Kikhavn. Du har mulighed for samtidig at besøge Knud Rasmussens Hus, hvor der er gode parkeringsforhold. Alternativt er det også muligt at parkere for enden af Dyssebakken, hvorfra der er et par hundrede meter til Spodsbjerg Fyr.

Der har ligget fyr på dette sted siden 1865, men det nuværende er fra 1907. Beliggende på en 30 meter høj skrænt har det forholdsvis lille Spodsbjerg Fyr alligevel en lygtehøjde på 40 meter. Her højt oppe over Kattegat er der den smukkeste udsigt, og i klart vejr kan du se helt til Hesselø og Sverige.

Det var omtrent ud for fyret, der engang lå et stenrev som strakte sig et godt stykke ud i Kattegat. Her levede masser af sæler, der var mål for skiftende kongers jagtselskaber, og det siges, at sælhundene har givet navn til Hundested.

I dag er det originale rev væk – stenene blev fjernet og brugt til bl.a. Trekroner og Middelgrundsfortet, der i gamle dage var en del af Københavns forsvar. Stenrevet fungerede som en slags kystbeskyttelse, og dets betydning blev hurtigt helt tydelig. Efterhånden som revet blev ødelagt åd havet mere og mere af kysten. I dag er Hunderevet genetableret og blev indviet i 2021.

Turen til Kikhavn

Undervejs på turen til Kikhavn kan du holde øje med svalerne, der har bygget redehuller på kystskrænterne. Tættere på det lille fiskerleje vil du i juni og juli have blomstrende hybenroser til alle sider – på en eller anden måde er denne strækning indbegrebet af sommerdanmark.

Endemålet Kikhavn er en lille idyllisk by med stråtækte bindingsværkshuse. Her er ingen havn, men til gengæld hev datidens fiskere bådene op på stranden. Kikhavns historie kan spores tilbage til 1200-tallet, og det nuværende landsbymiljø har stået nogenlunde urørt de sidste 200 år.

Du kan som nævnt parkere ved Knud Rasmussens Hus eller ved Dyssebakken omkring Spodsbjerg Fyr, men du kan også gå turen hele vejen fra Hundested til Kikhavn. Fra Skansen som du når ad Skansevej, er der fint skiltet til Knud Rasmussens Hus og herfra er det bare om at følge kysten.

Ved Spodsbjerg Fyr ligger i øvrigt Fyrgården, der er hjem for Hundested Kunstforening, som året rundt arrangerer udstillinger.

 

Kort over Halsnæs

 

Billeder fra Spodsbjerg Fyr og Kikhavn

spodsbjerg fyr
Spodsbjerg Fyr ligger smukt på en 30 meter høj skrænt
Et kig langs kysten fra Kikhavn mod vest til Spodsbjerg Fyr
Charmerende Kikhavn

2 tanker om “Vandretur fra Spodsbjerg Fyr til Kikhavn

  1. Marianne Svar

    Tog turen i går, dog fra Skansen. Det er også en smuk smuk tur på denne årstid.

  2. NK Svar

    Fik prøvet flere gode gåture denne var vores favorit. Ikke så lang men tænker at man bare går derudaf langs kysten. Vi havde flot vejrmed sigt helt til odden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *