Knud Rasmussens Hus – i fodsporene på den berømte polarforsker

Den berømte danske polarforsker Knud Rasmussen opførte i 1917 sit hus i det kuperede landskab et par kilometer nord for Hundested. Det var i dette hus han skrev sine bøger og forberedte de store ekspeditioner i det Grønland, han elskede så højt.

Knud Rasmussen blev født i Ilulissat i Grønland. Som 12-årig blev han sendt på kostskole i Danmark, men faderens helbred gjorde, at hele familien efterfølgende flyttede til Nordsjælland.

I Knud Rasmussens unge år var der ikke meget, der tydede på, at Grønland skulle blive hele hans liv. Men efter endt studentereksamen fik Knud Rasmussen job som journalist på Kristeligt Dagblad, hvor han skulle skrive om Mylius-Erichsens ekspedition til Island. De to blev venner, og sammen med Jørgen Brønlund og Harald Moltke planlagde de den første Grønlandsekspedition, der blev gennemført fra 1902 til 1904.

Knud Rasmussen var dog langt fra færdig med Grønland. Han fandt midler til at oprette Thule-stationen i 1910, der blev et slags udgangspunkt for polarforskerens ekspeditioner. Frem til 1933 blev der gennemført syv Thuleekspeditioner, hvor Knud Rasmussen indsamlede uvurderlig viden om de arktiske områder.

Under den sidste ekspedition i 1933, der gik til Scoresbysund, blev Knud Rasmussen ramt af en maveinfektion, som endte med at slå ham ihjel. Knud Rasmussen efterlod sig tre børn, som han fik med Dagmar Andersen.

Knud Rasmussens Hus

Selvom Knud Rasmussen tilbragte megen tid i Grønland, så var han dog af og til hjemme i Danmark. Det var her han skrev bøger og planlagde ekspeditioner, men også gennemarbejdede det omfattende materiale om arktis og Grønland, han i løbet af årene samlede sammen.

Huset i Hundested blev netop opført som en slags arbejdsværelse. Beliggende højt oppe over Kattegat med fronten vendt mod nordvest, er det som om Knud Rasmussen kunne kigge op til Grønland. Huset ligger på en stor naturgrund, der måske har været med til at give polarforskeren plads og albuerum.

Efter hans død gav enken Dagmar Andersen huset til offentligheden. Det blev omdannet til museum, der slog dørene op i 1939. I 2011 udbrød der brand i Knud Rasmussens Hus, der efter en stor restaurering blev bragt nogenlunde tilbage til sin oprindelige stil.

Museet indeholder en række af Knud Rasmussens personlige effekter, men du kan selvfølgelig også lære mere om både polarforskeren og Grønland. Der arrangeres af og til særudstillinger.

Et stenkast fra huset kan du se mindevarden, der blev opført i 1936. Den er lavet af sten fra grønlandske bopladser, og ved indvielsen deltog Prins Knud, Prinsesse Caroline og statsminister Thorvald Stauning.

Knud Rasmussens Hus ligger på adressen Knud Rasmussensvej 9, 3390 Hundested. Se mere om åbningstider og priser på knudrasmus.dk. Der er gode parkeringsmuligheder. Besøget ved Knud Rasmussens Hus kan kombineres med den flotte vandretur fra Spodsbjerg Fyr til Kikhavn.

Kort over Halsnæs

2 tanker om “Knud Rasmussens Hus – i fodsporene på den berømte polarforsker

  1. Christian Thomsen Svar

    Tak for kort og info om p-muligheder, vi regner med at besøge museet i weekenden. Venlig hilsen Christian Thomsen

  2. Lonni Svar

    Flot hus og lidt anderledes museum. Tog herop efter at have set Borgen. Jeg kendte slet ikke historien om Knud rasmussen men det gør jeg så nu , Lonni

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *