Bakkestien i Frederiksværk og Lille Kregme – en smuk vandretur

I det kuperede terræn bag Frederiksværk centrum kan du tage en god vandretur på Bakkestien. Her har du ikke bare en flot udsigt over Frederiksværk og Roskilde Fjord, men kan også spotte sjældne planter som svalerod og tjærenellike.

Det var her langs stien de såkaldte krudttårne lå. Tårnene, der egentlig var lave aflange huse, blev brugt til opbevaring af det færdige krudt. I dag er der ingen spor efter krudttårnene, men på kommunens kort over Bakkestien er det markeret, hvor de engang lå.

Du vil hurtigt opdage, at tårnene af sikkerhedshensyn lå flere hundrede meter fra hinanden. Langs stien finder du også en naturlegeplads, og har du brug for en pause undervejs, så er der flere steder bænke, hvorfra du i klart vejr kan se til bl.a. Jægerspris, Kulhuse og indsejlingen til Roskilde Fjord.

Bakkekammen blev dannet ved sidste istid og menes at være 10.000 år gammel. Skrænternes vegetation blev oprindelig holdt nede af husdyr og træfældning, men i dag samarbejder Halsnæs Kommune og Danmarks Naturfredningsforening om naturplejen ved hjælp af et årligt høslæt.

Den oprindelige Bakkesti ender ved Bjørnedalsvej, men har du friske ben, må du ikke snyde dig selv for den smukke tur videre mod syd. Gå et par hundrede meter ned ad Strandvejen for at krydse togsporet og fortsæt gennem Lille Kregme til du når Grævlingehøj.

Fra Hvide Klint til Grævlingehøj

Omtrent hvor du krydser togsporet ligger Hvide Klint med den lange badebro – her er det oplagt at tage en dukkert inden turen går videre langs kysten. Landskabet er stærkt kuperet og bestemt ikke for gangbesværede, men langs kystskrænterne bliver du så rigeligt belønnet med de flotteste udsigter.

Området gennem Lille Kregme består af skov, stejle skrænter og stenede kyststrækninger. Hold øje med de mange egern, men du kan også være heldig at se sno og rådyr. På kystskrænterne lever i øvrigt Danmarks eneste fugleedderkop – den er forholdsvis lille og ufarlig for mennesker.

Bakkestien er fint skiltet, men er også markeret på kortet nederst på denne side. Stien er en del af Fjordstien, der løber rundt om Isefjorden og Roskilde Fjord. Som langs den øvrige del af Fjordstien kan du også cykle, men oplevelsen er helt klart bedst på gåben. Se mere på Naturstyrelsens side om Fjordstien.

Du kan eventuelt tage toget tilbage til Frederiksværk – Kregme Station ligger ca. 400 meter fra Grævlingehøj. I hverdagene og på lørdage er der afgang to gange i timen og om søndagen én gang i timen. Husk at trykke på knappen, så toget stopper. Se lokaltogs køreplan her. Du kan benytte rejsekort eller købe billet i toget.

 

Kort over Halsnæs

 

Billeder fra Bakkestien

På vej ad Bakkestien – her ved Hvide Klint
Bænk med fin udsigt over fjorden
Der er en del trapper gennem skoven
Legesyge egern – måske ser du også sno og rådyr
Smuk natur ud til Roskilde Fjord
Flere trapper…
Slutmålet Grævlingehøj 55 m.o.h.

3 tanker om “Bakkestien i Frederiksværk og Lille Kregme – en smuk vandretur

  1. Jørn og Bodil Svar

    Sikke en pragtfuld tur ud til fjorden. Virkelig dejlige udsigter. Tak for tippet.

  2. Andrea Svar

    Du har ret: Stien er temmelig kuperet. Tilgengæld flot gåtur.

  3. Fam. Løft Svar

    Meget flot natur. Billedet er fra efterårsferien (lørdag). Skønne udsigter. Fam Løft

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *