Esrum Kloster & Møllegård

Tilskyndet af Lunds magtfulde biskop Eskil, som havde været i Frankrig, hvor han gav den lokale abbed Bernhard et stykke land, blev Esrum kloster grundlagt i 1151.

På klostret boede munke fra cistercienserordenen, der var en udløber af benedikterordenen. Cistercienserne ønskede en mere “ren” tilgang til kristendommen, og det var en orden med et tydeligt hieraki. Munkene var lærde mennesker, der havde stor viden om bl.a. landbrug og lægevidenskab.

I sin storhedstid var Esrum Kloster af en betydelig størrelse med bl.a. en stor korsformet kirke, der har været mellem 60 og 70 meter lang. Desværre blev det meste af klostret revet ned under reformationen i 1536. En af bygningerne fik dog lov at stå, og den fungerede som jagtslot for Frederik 2.

I dag er der indrettet et fint museum i bygningen, der ved hjælp af både faste og skiftende udstillinger fortæller om munkeordenen og livet på klostret. Ved siden af klostret ligger den gamle urtehave med en lang række medicinske urter.

Munkene mente, at Gud havde givet urterne hver deres helbredende effekt. Du kan bl.a. finde urter som svaleurt, skarntyde og bulmeurt.

Esrum Kloster hænger sammen med Møllegård, der har en café og en god butik med primært lokale varer. Ved Møllegård blev der i 1600-tallet opført en vandmølle, der hjalp de lokale med deres daglige arbejde.

Besøg Esrum Kloster

Esrum Kloster ligger på adressen Klostergade, 3230 Græsted. For at finde parkeringspladsen skal du dog køre ind fra Frederiksværkvej. Der er god skiltning til parkeringspladsen, hvor det er gratis at parkere.

Se mere om åbningstider og udstillinger på klostrets hjemmeside. Her kan du også få et overblik over kommende arrangementer. Der kræves entré til museet. Et besøg på Esrum Kloster kan kombineres med f.eks. Fredensborg Slot, der ligger få kilometer væk.

Afstand fra Frederiksværk 30 km
Afstand fra Liseleje: 28 km
Afstand fra Hundested: 39 km

Kort over Halsnæs

Den fine Møllegård med caféen – i baggrunden Esrum Kloster

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *