Frederiksværk er Halsnæs’ største by. Med skoven som nabo i det kuperede landskab, hyggelige kanaler midt i byen og placeringen mellem Arresø og Roskilde Fjord, ligger Frederiksværk helt unikt. Byen har også en spændende historie og en række fine gamle bygninger, der vidner om en tid der var engang.
Alligevel er Frederiksværk ikke førstevalg hos turisterne. I Halsnæs handler det i høj grad om havnelivet i Hundested og især om sommerhusferie ved nordkystens strande, men du må bestemt ikke gå glip af et besøg i Danmarks ældste industriby.
Indholdsfortegnelse
Frederiksværk – et stykke spændende danmarkshistorie
Frederiksværk blev grundlagt i årene 1717 til 1719 i forbindelse med udgravningen af kanalen fra Arresø til Roskilde Fjord. Kanalen var egentlig en afvandingskanal, der blev anlagt da søens udløb til Kattegat sandede til, men vandkraften kunne også bruges til industriproduktion.
I 1728 fik byen en agatslibermølle på foranledning af Frederik 4., og det blev starten på Frederiksværks industrieventyr. Senere, i 1751, gav Frederik 5. franskmanden Etienne Jandin de Peyrembert opgaven at fremstille kanoner, men det blev aldrig en succes. I stedet overdrog kongen i 1756 området til etatsråd Just Fabritius og J.F. Classen, der til gengæld skulle anlægge et krudtværk.
Det var på nogenlunde samme tid byen fik sit navn: Friderichs Værck som blev til Frederiks Værk og senere Frederiksværk. I 1760’erne blev Gjethuset opført – her i den store bygning begyndte Fabritius og Classen at fremstille kanoner.
Makkerparret havde vind i sejlene og nød godt af en betydelig støtte fra kongen, der hurtigt kunne blive involveret i den preussiske syvårskrig, som i disse år hærgede Europa.
Produktionen af kanoner sluttede i 1833, mens krudtværket fremstillede krudt helt frem til 1965. Mange af byens fabrikker, der blev etableret som følge af krudtfremstillingen, blev overtaget af industrimanden Anker Heegaard, som var en af initiativtagerne til at anlægge en havn i Frederiksværk.
Frederiksværk i dag
På trods af den spændende historie med krudt og kanoner, så er Frederiksværk nok mest kendt for Det Danske Stålvalseværk, der blev grundlagt i 1940.
Værket blev senere udvidet med et elektrostålværk og var kommunens absolut største arbejdsplads. Efter konkursen i 2002 er der kommet gang i produktionen igen, og værkerne fungerer nu som to selvstændige virksomheder.
Stålværkerne ligger ud til fjorden og pynter bestemt ikke, men de er gemt væk fra bymidten og forstyrrer heldigvis ikke indtrykket af Frederiksværk som en hyggelig by. Livsnerven er gågaden Nørregade, der ligger langs kanalen. Her kan du tage på shoppetur og måske fortsætte i det meget lille center i Noord.
Frederiksværk har også flere dagligvarebutikker som Lidl, Netto, Fakta og en stor Kvickly. Det er med andre ord her, du har de bedste indkøbsmuligheder, og skulle vejret vise sig fra sin mindre pæne side, så kan du tage en tur i biografen eller opleve foredrag og koncerter i Gjethuset.
Der er ingen tvivl om, at Frederiksværk er Halsnæs hovedby, men især i sommermånederne kan den virke lidt forladt. Både lokale og turister søger mod nordkystens dejlige strande eller det hyggelige liv omkring havnene i Lynæs og Hundested.
Overnatning i Frederiksværk
Langt de fleste turister i Halsnæs lejer et sommerhus i f.eks. Melby, Asserbo eller Liseleje, men der er også et par muligheder for overnatning, hvis du vil bo centralt i Frederiksværk. Find alle overnatningsmuligheder i Halsnæs her.
Nordsjællands Ferieboliger
Nordsjællands Ferieboliger råder over 12 nye og moderne lejligheder centralt i Frederiksværk. Lejlighederne har plads til max. 3 personer. Ferieboligerne får rigtig gode anmeldelser fra tidligere gæster. På Kirkegade 15, 3300 Frederiksværk. Se billeder og aktuelle priser på Nordsjællands Ferieboliger.
Hotel Frederiksværk
Hotel Frederiksværk har fået nye ejere og med det en tiltrængt opgradering. Hotellet ligger på torvet i en ældre charmerende bygning, hvor du kan booke både enkeltværelser og dobbeltværelser. Der er gratis parkering og mulighed for at tilkøbe morgenmad.
Hotellet har bl.a. restaurant, en hyggelig gårdhave og er vært for en række arrangementer i løbet af året. På Torvet 6, 3300 Frederiksværk. Se billeder og aktuelle priser for Hotel Frederiksværk eller læs mere om stedet her.
Frederiksværk Camping & Vandrehjem
Her finder du telte, hytter, værelser og bungalows i forskellige størrelser – I kan bo helt op til otte personer sammen. Vælg mellem privat eller fælles badeværelse. Frederiksværk Camping ligger få minutters gang fra centrum, men alligevel i rolige omgivelser. På Strandgade 30, 3300 Frederiksværk. Se billeder og aktuelle priser for Frederiksværk Camping & Vandrehjem.
Spisesteder i Frederiksværk
Frederiksværk har et mindre udvalg af spisesteder centralt i byen, hvor du bl.a. finder cafeer, restauranter og selvfølgelig de obligatoriske pizzariaer og fast-food steder. Nedenstående restauranter ligger alle centralt i Frederiksværk – du kan finde alle spisesteder i Halsnæs her.
Ban Thai
Absolut en af Nordsjællands bedste thairestauranter. Ban Thai er rigtig populær og ventetid kan derfor forekomme. Savner du god autentisk (og stærk) thaimad i Danmark, så slå et smut forbi Ban Thai. På Bagerstræde 4, 3300 Frederiksværk.
KRAM Spiseri
På lystbådehavnen i Frederiksværk ligger KRAM Spiseri, der har åbent til frokost og aften. Søndag dog kun til kaffe og kage. Køkkenet er dansk/internationalt, hvor især den argentinske oksemørbrad får rosende ord med på vejen. Til frokost er der bl.a. sandwich, smørrebrød og bowls på menukortet. KRAM afholder desuden løbende events. På Havnelinien 17, 3300 Frederiksværk.
Hotel Frederiksværk
Med tilgangen af nye ejere er Hotel Frederiksværks restaurant åbnet igen. Her kan du til frokost bl.a. få højt belagt smørrebrød og en stribe varme retter som burger, pariserbøf og stjerneskud. Aftenkortet indeholder f.eks. ribeye, wienerschnitzel, pariserbøf og moules frites. Restauranten tilbyder desuden dagens ret. På Torvet 6, 3300 Frederiksværk.
Anker H
Den store nyindrettede café og familierestaurant på Nordtorvet tilbyder et omfattende menukort med bl.a. wok, burger, salater, sandwich, bøffer og smørrebrød. Et all round spisested, hvor de fleste vil kunne finde noget, de kan lide. Anker H har også et udvalg af øl og vin. På Nørregade 38, 3300 Frederiksværk.
Susuki Sushi
På torvet, hvor Mormors Spisehus lå, er der nu åbnet en sushirestaurant. Susuki Sushi er navnet, og her kan du få alle de klassiske sushi som nigiri, uramaki og futomaki. På Torvet 45, 3300 Frederiksværk.
Østens Konge
Typisk kinesisk buffetrestaurant med et hav af retter samt et udvalg af sushi. Du har selvfølgelig også mulighed for at bestille á la carte i den store restaurant centralt i Frederiksværk. På Torvet 4, 3300 Frederiksværk.
Mikado Sushi Restaurant
Mindre spartansk indrettet restaurant, der som navnet antyder serverer sushi. Du kan bl.a. bestille sushi ad libitum og forskellige menuer. Også take away. På Allégade 31, 3300 Frederiksværk.
Caféer i Frederiksværk
Café Mee & Sportsbar
På torvet i Frederiksværk ligger Café Mee & Sportsbar, der har åbent fra (sen) brunch til en godnatdrink. Som navnet antyder, så er der fokus på at vise sportsbegivenheder på storskærm, mens du spiser, drikker og hygger med ligesindede. Her serveres bl.a. te, kaffe, burger og sandwich. På Torvet 6F, 3300 Frederiksværk.
Karl-E
Karl-E er ikke en café i traditionel forstand, men der er altid kaffe på kanden og som regel også mulighed for at få et stykke kage. Der serveres også hjemmelavede retter hos Karl-E, der kalder sig selv en brugerdrevet kulturel legeplads. Stedet har begrænsede åbningstider. Se mere på Karl-E’s hjemmeside. På Nørregade 22E, 3300 Frederiksværk.
City Bakery
Bageren City Bakery i centret i Noord (det tidligere Nordcenter) har også et lille caféområde, hvor du kan nyde kaffe, sandwich, salater og selvfølgelig brød og kager fra bageren. City Bakery er kendt for sit gode bagværk, der gennem årene har vundet adskillige priser. På Nørregade 38, 3300 Frederiksværk.
Seværdigheder i Frederiksværk
Industrimuseet i Arsenalet
I Arsenalet, et af byens historiske huse, kan du finde et fint lille museum, der gennemgår Frederiksværks historie som industriby. Museet har åbent tirsdag til søndag fra kl. 11-15 i sommerperioden samt efterårsferien. Læs mere om Industrimuseet i Frederiksværk eller på museets officielle side.
Byens historiske huse
Som en af Danmarks ældste industribyer har Frederiksværk en stribe historiske huse, som du kan opleve på en byvandring. Bag Industrimuseet ligger Gjethuset, der ikke er til at overse. Den store bygning blev opført i 1760’erne og brugt som kanonstøberi. I dag fungerer Gjethuset som kulturhus, hvor der året rundt bliver arrangeret koncerter, foredrag m.m.
Skråt overfor Industrimuseet vil du se Arsenalet og Projektilmagasinet – to fine bygninger, der er opført på nogenlunde samme tidspunkt som palæet. Begge bygninger blev brugt som opbevaringsrum for våben og ammunition.
Blot 100 meter fra Arsenalet ligger Frederiksværk Kirke fra 1911. Kirken er i skønvirkestil og opført ved siden af kanalen, hvor der engang lå en markedsplads. Kirkens klokke er støbt i kanonstøberiet, der også leverede klokker til andre kirker – bl.a. Vor Frue Kirke i København.
I begyndelsen af Strandgade, der hører til Frederiksværks mest betydningsfulde gader, kan du se en af de sluser, der regulerede vandtilstrømningen fra Arresø. I Strandgade 1 lå der tidligere en kniv- og sabelfabrik og i nummer 24 kobbersmedens værksted. Få et forslag til en byrundtur i Frederiksværk.
Krudtværksområdet
Området ved det gamle krudtværk gemmer på spændende historie og interessante bygninger. Krudtværket blev drevet ved hjælp af vandkraft fra kanalen, og det var her Fabritius og J.F. Classen havde held med at fremstille krudt til den danske hær.
På området, der blev grundlagt i 1760’erne, ligger en stribe bygninger som trækulsbrænderiet, bomuldstørreriet og ved siden af svovl- og salpetermagasinet. Der var ikke kun produktion af krudt på området, men også værksteder og boliger til arbejderne.
Fremstilling af krudt var ikke ufarligt. På krudtværksmuseet kan du høre mere om produktionen og hvordan man med volde og høje træer forsøgte at afbøde eksplosionerne, når det gik galt. Museet har en række historiske bygninger, og vandmøllerne langs kanalens sider sørgede for energi til krudtfremstillingen.
Krudtværksmuseet ligger på Krudtværksalléen 1 og har åbent fra tirsdag til lørdag fra kl. 11-16. Læs mere i indlægget Krudtværksmuseet og en tur rundt på krudtværksområdet.
Frederiksværk Brandværnsmuseum
Det lille museum har et udvalg af brandslukningskøretøjer – fra de håndtrukne til de motoriserede. I sommersæsonen kan du få en tur gennem byen i en af de gamle brandsprøjter, der ligesom museet er et sikkert hit hos børnene.
Frederiksværk Brandværnsmuseum drives af frivillige og har de senere år udvidet med en bunker, hvor du kan se genstande fra besættelsestiden. På Vognmandsgade 5, 3300 Frederiksværk. Åbent lørdag mellem kl 11-15 fra påske frem til efterårsferien.
Bakkestien
I det kuperede terræn bag byens centrum kan du tage en god vandretur på Bakkestien. Her har du ikke bare en flot udsigt over Frederiksværk og Roskilde Fjord, men kan også spotte sjældne planter som svalerod og tjærenellike.
Det var her langs stien de såkaldte krudttårne lå. Tårnene, der egentlig var lave aflange huse, blev brugt til opbevaring af det færdige krudt. I dag er der ingen spor efter krudttårnene, men på kommunens kort over Bakkestien er det markeret, hvor de engang lå.
Den oprindelige Bakkesti ender ved Bjørnedalsvej, men har du friske ben, må du ikke snyde dig selv for den smukke tur videre mod syd. Gå et par hundrede meter ned ad Strandvejen for at krydse togsporet og fortsæt gennem Lille Kregme til du når Grævlingehøj.
Landskabet er kuperet og bestemt ikke for gangbesværede, men langs kystskrænterne bliver du så rigeligt belønnet med de flotteste udsigter.
Stien er fint skiltet med “Bakkestien”, men er også markeret på kortet nederst på denne side. Du kan eventuelt tage toget tilbage til Frederiksværk – Kregme Station ligger ca. 400 meter fra Grævlingehøj. Husk at trykke på knappen, så toget stopper. Læs mere i indlægget Bakkestien i Frederiksværk og Lille Kregme.
Strande og bademuligheder i Frederiksværk
Frederiksværk ligger ud til Roskilde Fjord, hvor du flere steder har mulighed for at tage en dukkert. Alternativt er der kun syv kilometer til den gode sandstrand i Liseleje.
Frederiksværk Lystbådehavn
Yderst på havnen ligger et par korte broer, hvorfra der kan bades. Stedet er ikke børnevenligt. Du kan parkere på havnen.
Hvide Klint
Ad strandvejen mod syd et par kilometer fra centrum og med udsigt til stålværket kan du bade fra den lange bro ved Hvide Klint. Fjorden er lavvandet og dette sted er glimrende til børn. Parkering på Poul Rasmussens Vej.
Aktiviteter og forlystelser
Gjethuset
Det tidligere kanonstøberi er i dag Frederiksværks kulturhus. Her kan du deltage i et af de mange arrangementer som f.eks. teater, koncerter, foredrag og udstillinger. På Gjethusgade 5, 3300 Frederiksværk. Se mere på gjethuset.dk.
Kanoudlejning
På Frederiksværk Camping kan du leje en kano for at sejle ad kanalen til Arresø eller Roskilde Fjord. Kanoerne har plads til to voksne og to børn og redningsveste er inkluderet. På Strandgade 30, 3300 Frederiksværk. Se mere her.
Kosmorama
Kosmorama er Frederiksværks hyggelige biograf, der ligger i byens centrum. Du kan se programmet på Kosmoramas hjemmeside.
Loppemarked på torvet
I sommerperioden afholdes der hver lørdag loppemarked på torvet fra kl. 10-14.
Krudtværksfestival
6. maj, 2024. Marked, musik, underholdning, udstilling og sjov for børnene. Læs mere på krudtvaerket.dk.
Frederiksværk Musikfestival
1. juli-22. juli, 2024. Koncerter med danske såvel som internationale kunstnere. Læs mere på frv-musik.dk.
Frederiksværk Stålmand
1. september, 2024. Triathlon i og omkring Frederiksværk. Deltag i Stålmand, Stålsprint eller Stålkids. Læs mere på dgi.dk.
Et fint og flot skriv om min by Frederiksværk. Meget overskueligt – jeg håber virkelig at turisterne får øje på Halsnæs
Så skal der da ske noget fra politisk side. lige meget om det er rød eller blå så er de hamrende ligeglade med turismen i Frederiksværk. Det er så trist at se på.
Frederiksværk er som den altid har været: lidt glemt her i vores dejlige hjørne af Danmark. Fint at du laver en guide til vores kommune
Hej. Vi regner med at holde sommerferien i Halsnæs og har i den forbindelse et lidt dumt spørgsmål: Vi har ingen bil, kan man bruge rejsekort i det tog der kører fra Hillerød til Frederiksværk?
Hej Peter og Line. Ja, I kan sagtens bruge rejsekort i lokaltoget, der kører fra Hillerød. Mange hilsner
Ja! Selvfølgelig er det strandene der trækker men hvad når det ikke er godt vejr? Her kunne Frederiksværk med fordel udvikle aktiviteter og seværdigheder. Turisterne er der jo – de sidder i deres sommerhuse – få dem dog ind til byen!
Prøv den nye Issalonen – lækker is. Bare en anbefaling herfra.
Den er på listen – med fantastisk beliggenhed 🙂
Vi kommer i efterårsferien. Godt lige at se muligheder og jeg er faktisk overrasket over den sjove historie, som jeg ikke kendte.
Hej Lars. Tak for de pæne ord :-).
Jeg bor selv i området og det er nu sjovt at læse om sin egen by på den måde. Jeg synes også vi har meget at byde på her i kommunen. Flot side som jeg vil følge fremadrettet
Absolut fornøjelse at deltage i musikfestivalen. Vo boede i hotellejlighederne efter anbefaling. Meget behageligt.
Super med den app til en tur rundt i byen. Fik endda slæbt ungerne med 🙂