Cykelrute 47 – langs Sjællands nordkyst

cykelrute 47

Rute 47 er en populær cykelrute langs Nordsjællands kyst. Ruten går fra Helsingør i øst via Gilleleje og Tisvildeleje til Hundested i vest.

Cykelrute 47 er markeret med skilte og således nem at følge. Ruten kan sine steder være kuperet, men til gengæld bliver du belønnet med de smukkeste udsigter Danmark kan byde på.

Med udgangspunkt i Tisvildeleje, hvor du fra Tisvilde Hegn kører ind i Halsnæs, kan du herunder læse om oplevelser og overnatningsmuligheder undervejs på cykelrute 47. Via linksene kan du finde uddybende indlæg om de forskellige steder.

 

Cykelrute 47 fra Tisvildeleje til Hundested

Tisvilde Hegn er et af Danmarks største skovområder og mest berømt for Troldeskoven. Et område med ejendommeligt krogede træer skabt af vind og vejr i kombination med et angreb af fyrreviklerlarver.

Landskabet består af forskelligt typer træer og et bemærkelsesværdigt kuperet terræn, der er et resultat af sandflugten i 1500-tallet. I udkanten af Tisvilde Hegn i retning mod vest kan du besøge Asserbo Slotsruin, der oprindelig var et kloster, men senere blev en del af kongens jagtområde.

Smukt mostæppe i skovbunden i Tisvilde Hegn

Nordkysten byder på masser af gode strande. Du kan gøre stop ved f.eks. Stænghus Strand eller Asserbo Strand. Begge gode steder, hvis du vil have lidt privatliv, men du kan selvfølgelig også vente med en dukkert til du når livlige Liseleje, som du når gennem Asserbo Plantage og Melby Overdrev.

Liseleje er en klassisk badeby, der ligesom kystens øvrige byer tiltrak det københavnske borgerskab i 1800-tallet. Her er liv og glade dage om sommeren med mulighed for både at få isvafler, spise god mad og hygge på strandbaren Haveje.

Ruten har indtil videre været flad og primært på grusvej. Vest for Liseleje kører du i begyndelsen på asfaltvej og terrænet bliver mere kuperet. Først kommer du til Hyllingebjerg, hvorfra du har en smuk udsigt over Kattegat.

Stranden er dejlig, men Hyllingebjerg er mest kendt for Hyllingbjergstenen, der er Danmarks største sten med helleristninger (kan ses i foyeren på Frederiksværk Bibliotek).

Ruten går nedad igen til områderne Nødebohuse, Galgebjerg og Gråstenvej, der har nogle rigtig gode børnevenlige sandstrande.

Livredderhus på stranden i Asserbo

Næste stop er idylliske Kikhavn, der er et af Halsnæs ældste fiskerlejer. Her er ingen egentlig havn – i gamle dage trak fiskerne bådene op på stranden. Kikhavn er en hyggelig lille by med gamle stråtækte bindingsværkshuse.

Det begynder så småt at gå opad igen. Med hybenroser til begge sider kører du igen på grus op til Spodsbjerg Fyr. Her har du en forrygende udsigt over Kattegat, og i godt vejr kan du bl.a. se Hesselø og Sverige.

Et stenkast fra fyret kan du besøge Knud Rasmussens Hus. Den berømte polarforsker boede i det flotte hus i Hundested, der i dag er indrettet som museum.

To minutter på cyklen bringer dig til Skansen. I dag er der ikke meget tilbage af det gamle forsvarsværk fra Englandskrigene, men gør alligevel et stop. Herfra kan du se ned på Hundested, men også til Rørvig.

Tril ned ad bakken og du er nu i hippe Hundested. Måske kender du allerede nu den videre rute, men brug et par dage i Hundested og indsnus atmosfæren omkring det populære havneområde, der både byder på kunst, god mad og skøn atmosfære. Det er sommerdanmark, når det er bedst.

Stranden omkring Asserbo og Melby

 

Cykelrute 47 – Hvor skal du bo

Uanset hvor på nordkysten I vil overnatte, så kan I altid leje et sommerhus. I højsæsonen kan man dog være ude for, at der skal bookes for en uge af gangen – ikke så hensigtsmæssigt, hvis I er på cykelferie.

I Tisvildeleje kan du bo på Danhostel og i nogenlunde samme prisleje Tisvildeleje Camping, der godt nok ligger i Vejby. Her kan I slå telt op eller leje en hytte. Tjek dog om der også her er krav om et vist antal overnatninger i højsæsonen.

Vil I bruge lidt ekstra på overnatning, så har Tisvildeleje to rigtig gode klassiske hoteller. Det gælder Helenekilde Badehotel og Tisvildeleje Strandhotel.

Ved Asserbo Slotsruin ligger et shelter, mens du i Liseleje kan bo på de lille badehotel (Liselængen) til en god pris.

Hvis du vil bo på camping er det nødvendigt at tage en lille afstikker til Liseleje Camping ved Melby, hvor I har mulighed for at slå telt op eller leje en hytte.

Næste sted I kan overnatte er i Hundested. Her er der flere muligheder. F.eks. Havnehytterne og Hundested Kro & Hotel i centrum, mens der ligger et par bed & breakfast som Bergliot og The White House ned ad Frederiksværkvej (1-2 km fra Hundested Havn).

 

Kort over Halsnæs

 

Billeder fra cykelrute 47 – fra Tisvildeleje til Hundested

Ishuset i Liseleje – her opbevarede fiskerne i gamle dage deres fangst
Hyllingebjerg og den dejlige strand
Cykelstien omkring Kikhavn på vej mod Spodsbjerg Fyr
Spodsbjerg Fyr ligger smukt oppe over Kattegat
Skansen i Hundested med udsigt over Trekanten Strand
Liv og glade dage på havnen i Hundested

3 tanker om “Cykelrute 47 – langs Sjællands nordkyst

  1. Caja Svar

    I år skal det være. har fået overtalt familien til en cykeltur langs nordkysten. Flotte billeder som var med til at overtale de skeptiske. Nu skal vejret bare være godt så vi kan bade og nyde smukke Danmark undervejs. Håber det er lige så godt som det lyder. tak

  2. Pedalkongerne Svar

    Flotte billeder der fint med det vi oplevede på nordkysten. En rigtig god tur uden for meget trafik. Dog er vejene ret smalle nogle steder. Nu hopper vi på færgen til rørvig og kører videre der inden vi kommer retur til rute 40.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *