Arrenæs – smuk natur ud til Arresø

Som en tange ud i Arresø ligger Arrenæs, der gemmer på masser af smuk natur. Egentlig er Dronningholm Borgruin og Sonnerup Skov også en del af Arrenæs, men her skal det primært handle om området omkring Auderød Havn.

Det er nok ikke alle, der har hørt om Arrenæs, men det var her på kasernen i Auderød søværnets grundskole engang holdt til. Forsvaret forlod kasernen i 2008, og dele af den blev i en årrække brugt som asylcenter.

Naturlejren overtog siden området, der både blev kendt som location i Netflixserien The Rain, men også som et “forladt” sted, der havde stået urørt siden militæret forlod det. I dag er Naturlejren lukket, og det er uvist, hvad der fremover skal ske med området.

Arrenæs

Arrenæs består af et kuperet landskab skabt ved sidste istid. Det er et historisk spændende område, hvor du kan se gravhøje fra bronzealderen og spor efter jernalderbopladser.

Som andre steder ved Arresø er der også her et rigt og værdifuldt fugleliv. Området er udlagt som EU-habitatsområde under Natura 2000, der skal beskytte sjældne og truede dyre- og plantearter. Dele af Arrenæs er i dag fredet, men Danmarks Naturfredningsforening arbejder på, at det skal gælde hele halvøen.

Yderst på Arrenæs ligger Auderød Havn. Den er ganske lille og består primært af en mindre flåde af fritidsbåde. Tidligere brugte søværnet havnen som træningssted, men nu har lokale kræfter skabt Naturcenter Auderød, der er tænkt som udgangspunkt for sejlere, som vil udforske Arresø.

På området ligger også en populær shelter med bålplads, der kan bookes på udinaturen.dk. Auderød Havn ligger lige op ad Auderød Skov, hvor du har mulig for at “komme lidt væk”. Herude yderst på næsset kan der i den smukke løvskov være meget stille.

arrenæs
Fugletårnet yderst på Arrenæs

Selvfølgelig skal du altid være forberedt på lyden af fuglekvidder – på Arrenæs kan du se et overvældende antal arter – f.eks. isfugle, rørdrum, skægmejse og endda ørne. Dele af skoven kan være lukket af, når havørnen yngler.

Yderst på Arrenæs kan du besøge fugletårnet, hvor du har mulighed for at gøre nogle spændende observationer. Få hundrede meter derfra er der endnu en shelter. Den kaldes havørnen og ligger smukt ud til søen (kan bookes på udinaturen.dk).

Arrenæs byder også på historie fra dengang, der blev produceret krudt og kugler i Frederiksværk. I skoven kan du se det eneste tilbageværende krudtmagasin, som blev opført i 1908. Her opbevarede man det farlige krudt langt væk fra by og mennesker.

På en vandretur i Auderød Skov vil du uden tvivl også se stendigerne, der er fra midten af 1700-tallet. De har sandsynligvis kun været til pynt og prestige og havde ingen egentlig funktion. Auderød Skov har en afmærket vandrerute, der er ca. 3,5 km lang.

 

Kort over Halsnæs

 

Billeder fra Arrenæs

arrenæs
Stendigerne i Auderød Skov
arrenæs
Et kig ud i Arresø
arrenæs
Havørnen shelter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *