Arresø – oplevelser ved Danmarks største sø

Hele den vestlige del af Arresø ligger i Halsnæs Kommune. Danmarks største sø er kendt for sin smukke natur og fantastiske fugleliv med mulighed for bl.a. at spotte hav- og fiskeørne.

Oprindelig var Arresø en fjord ud til Kattegat, men tilsanding lukkede afløbet i midten af 1500-tallet. Efter flere oversvømmelser beordrede Frederik 4. i 1717 en kanal gravet fra søen ud til Roskilde Fjord. Det var vandkraften fra den kanal, der skabte grundlag for Frederiksværk som industriby.

Det siges, at det var danske soldater og svenske krigsfanger fra den store nordiske krig, der på knap to år gravede kanalen. Om de svenske arbejdere virkelig var fanger eller om de blot var i dansk tjeneste er uklart. I hvert fald var kanalen færdiggravet i 1719 og klar til brug.

Arresø ligger forbløffende tæt på Frederiksværk, men er en helt anden verden. Ved kirken i centrum kan du gå langs kanalen (her kommer du forbi en god naturlegeplads) til du når Arresødal og den fine stenbro fra midten af 1700-tallet, hvor en sluse regulerede vandtilstrømningen.

Det er også her J.F. Classens herregård Arresødal Slot ligger. Classen var en af hovedmændene bag krudt- og kanonfremstillingen i Frederiksværk, og han lod herregården opføre i 1773. Den nuværende hovedbygning er grundlagt i 1786 og renoveret flere gange.

Ved Arresødal kan du også tage på sejltur på søen med den lille båd Frederikke, der i skolernes sommerferie har afgang dagligt. Se mere om afgangstider på msfrederikke.dk. Et stenkast derfra er der mulighed for at leje leje kano eller kajak i Ågabet Outdoor Center. Du kan se mere om vilkår og priser på aagabet.dk, hvor der også udbydes kurser.

Arresøs fantastiske natur og dyreliv

I årtier har ornitologer og andre fugleinteresserede valfartet til Arresø for at spotte fugle. Som nævnt kan du være heldig at se hav-og fiskeørn, men du kan også opleve arter som f.eks. isfugl, rørhøg, rørdrum, stor skallesluger og pung- og skægmejse.

Selvom du ikke kender alle fuglearterne, så skal du alligevel tage en tur på den 260 meter lange træbro ved Ågabet, der fører dig gennem rørskov til en udsigtsplatform ved Arresøs bred. Måske ser du en eller flere af de fugle, der er markeret på skiltene.

I Arresø lever fisk som ål, sandart, skalle og aborre. Vil du fiske i den lavvandede sø, så kræver det fiskekort. I 2010 og 2011 blev der sat bævere ud i søen, hvor de levede naturligt for 1000 år siden. Læs mere om bæverne i Arresø i indlægget Dronningholm Borgruin og bæverdæmningen.

Arresø er udlagt som EU-habitatsområde under Natura 2000, der skal beskytte sjældne og truede dyre- og plantearter. Kanalen er fredet og det samme er udvalgte områder omkring søen. Bl.a. Dronningholm, dele af Arrenæs og selvfølgelig den fine Vinderød Kirke.

Der er gode stier ved Arresø – nogle går gennem skoven andre gennem åbent landskab. Som nævnt kan du gå fra Frederiksværk centrum til søen, men du kan også parkere ved Arresødal.

Kort over Halsnæs

Billeder fra Arresø

Fiskebåd ved Ågabet
Træbroen fører ud til en udsigtsplatform
Et kig ud over Arresø
Sno i skovbunden
Stien op til Vinderød Kirke går forbi korset, hvor en af områdets første protestanter blev myrdet
Vinderød Kirke

3 tanker om “Arresø – oplevelser ved Danmarks største sø

  1. Niller Svar

    Vi var i halsnæs i sommerferien – der er generelt mange gode naturoplevelser og mulighed for friluftsliv.

  2. Jimbo Svar

    Dejligt ved Arresø, men det der udlejning af kano og kajak var ikke nemt. Et godt råd er vist at ringe til dem på forhånd (det kunne vi selvfølgelig også have gjort) men det er vist ikke et sted man bare møder op. BTI hvis andre skulle være interesserede

    • Avatar photo
      Mit Halsnæs Indlægs forfatterSvar

      Nej, det er ikke helt nemt at se på deres hjemmeside hvornår der er åbent og om det kun er efter aftale. Nok en god idé lige at kontakte dem i forvejen. 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *