Der er masser af gode aktiviteter i Halsnæs. Kunst, kultur, markeder, spændende historie og smukke naturoplevelser. Ingen behøver at kede sig i Halsnæs, der byder på en lang række aktiviteter for børn og voksne. Få et overblik over mulighederne her, men husk også at tjekke disse indlæg:
• Halsnæs for børn
• Halsnæs i regnvejr
Udover de mange aktiviteter i Halsnæs nævnt herunder, så bliver der primært i sommerperioden og i skoleferierne løbende arrangeret events af lokale foreninger. Det kan f.eks. være torvedage, loppemarked, musik/underholdning og pop-up streetfood.
Det kan du læse om på siden Det sker i Halsnæs, men tjek også Facebookgrupperne Det sker i Halsnæs og Det sker da i Halsnæs, hvor der ofte bliver annonceret aktiviteter i Halsnæs og forskellige arrangementer for børn og voksne.
1. Bliv klogere på Frederiksværk i Arsenalet
I det gamle Arsenal fra omkring år 1800 har Industrimuseet lavet en lille udstilling om Frederiksværk som industriby. Fra produktionen af krudt, kugler og kanoner i 1700-tallet til nutidens stålværk. Uden at gå i dybden kan du få et fint indblik i Frederiksværks industrihistorie, der mere end noget andet har formet byen.
Slots- og Kulturstyrelsen har udpeget Frederiksværk som et af 25 industriminder i Danmark, og byen er endda på listen European Route of Industrial Heritage over vigtig industriel kulturarv i Europa.
Arsenalet er en historisk bygning i Frederiksværk, der blev benyttet af Det Kongelige Artilleri- og Raketkorps. På pladsen foran opbevarede man bl.a. de færdige kanoner. Du kan læse mere om Arsenalet i indlægget Industrimuseet i Arsenalet.
2. Besøg Knud Rasmussens Hus
Den berømte polarforsker Knud Rasmussen boede i Hundested. I 1917 opførte han sit hus i det kuperede terræn få hundrede meter nord for byen. Huset ligger smukt med udsigt over Kattegat, og det er som om, at det vender i retning mod det Grønland, som han elskede så højt. Knud Rasmussen deltog i adskillige ekspeditioner i Grønland, hvorfra han hjembragte uvurderlig viden.
Huset i Hundested er i dag museum, hvor du kan lære mere om polarforskeren og ikke mindst Grønland. Knud Rasmussen skrev sine bøger og forberedte sine ekspeditioner i huset, der gemmer på billeder, spændende historier og en række af hans personlige effekter. Se mere i indlægget Knud Rasmussens Hus.
3. Snup en dukkert på Halsnæs’ lækre strande
Du skal selvfølgelig opleve Halsnæs fantastiske strande. Fra Stængehus og Asserbo til Trekanten i Hundested ligger kilometervis af god sandstrand. Her er både skønne klitter med små uforstyrrede gryder og lange åbne områder med masser af plads.
Strandene er den direkte årsag til, at mange vælger at holde ferie i Halsnæs. Liseleje er mest berømt, men både ved Hyllingebjerg, Nødebohuse og Gråstenvej finder du skønne lavvandede sandstrande, som er værd at besøge.
Benytter du stranden i Liseleje er der ikke langt til iskiosken, en let frokost eller et glas rosé på Haveje, men de fleste andre steder langs nordkysten er der ikke noget at købe i miles omkreds. Her er det en god idé at medbringe mad og drikke. Find de 8 baderåd her.
4. Lær om krudt og kugler på Krudtværksmuseet
På Krudtværksmuseet i Frederiksværk kan du lære mere om fremstillingen af krudt og kugler. Det tidligere krudtværk fungerer nu som friluftsmuseum, hvor du kan se bygninger, maskiner og genstande, der blev brugt til produktionen.
Der er selvfølgelig også spændende information om krudtværket, som dengang var en farlig arbejdsplads afskærmet fra den øvrige by. I skoleferierne er der ofte rundvisninger og aktiviteter for børnene. Du kan efterfølgende gå en tur på krudtværksområdet, der har en lang række historiske huse.
Du kan høre mere om både museet og krudtværksområdet i app’en Useeum og i indlægget Krudtværksmuseet og en tur rundt på krudtværksområdet.
5. Gå Halsninoen (eller en anden vandrerute)
Vandrere, naturelskere og alle, der er til aktiv ferie vil elske Halsnæs. Her finder du en lang række vandreruter med Halsninoen i spidsen. Den 52,7 km lange rute går fra Strø Bjerge til Hundested Havn (eller omvendt), og undervejs kommer du bl.a. forbi smuk natur, historiske steder og de vildeste udsigter.
Du kan gå hele eller en del af ruten, der nogle steder er ret kuperet – her kommer du helt tæt på Halsnæs unikke istidslandskab. Har du brug for overnatning undervejs kan du booke et shelter eller anden form for overnatning – f.eks. hotel eller bed & breakfast.
Du kan læse meget mere i indlægget Halsninoen – vandretur gennem Halsnæs’ enestående natur, men der er andre fantastiske vandreruter – find dem i indlægget 6 gode vandreruter i Halsnæs.
6. Spis, shop og drik på Hundested Havn
Hippe Hundested Havn vil hele familien synes om. Rundt om lystbådehavnen finder du en stribe gode restauranter, men også et herligt kreativt miljø med en lang række gallerier og kunsthåndværkere.
Havnen er blevet byens og hele Halsnæs naturlige samlingspunkt, hvor du ikke bare kan shoppe, men også snuppe en fadøl eller et glas vin. Tag bare børnene med – de vil elske legepladsen, platformen klap-en-fisk og den fine sandskulpturfestival. Læs mere om Hundested i guiden.
7. Se Arresø – Danmarks største sø
Halsnæs har masser af smuk natur. Et af de steder du skal besøge er Arresø, der er Danmarks største sø. Her kan du spotte fugle, gå ad gode vandreruter eller tage med den lille båd Frederikke ud på søen. Har du lyst til at opleve Arresø i kajak, så kan du leje en hos både Frederiksværk Camping og Ågabet Outdoor.
Ved Arresø kan du også besøge den gamle borgruin Dronningholm, der blev grundlagt af Valdemar den Store i begyndelsen af 1100-tallet. Lige bagved ligger den imponerende bæverdæmning – et unikt stykke natur, hvor bæverne har sørget for et smukt og næsten mystisk landskab ved Dronningholm Mose.
Syd for Dronningholm kan du besøge Sonnerup Skov, gravhøjene ved Dragebjerg og Nørremosen med den fine rørskov. Et flot naturområde perfekt til gode gåture og populær blandt fuglespottere.
Du kan tage videre ud på Arrenæs, hvor der er både skov, fugletårne og sheltere. Perfekt til dig, der elsker naturen! Læs mere i indlæggene Arresø – oplevelser ved Danmarks største sø og Dronningholm Borgruin og bæverdæmningen.
8. Hør om det historiske Frederiksværk på en byrundtur
Historisk og kulturelt er Frederiksværk den absolut mest spændende by i Halsnæs. Fremstillingen af krudt, kugler og kanoner, der blev grundlagt i midten af 1700-tallet, er en stor del af Frederiksværks selvforståelse og faktisk en rigtig spændende historie.
Rundt om i byen med de charmerende kanaler ligger en lang række fine gamle huse, som du kan læse mere om i indlægget Byrundtur i Frederiksværk, der også har forslag til en byvandring. Igen kan du i app’en Useeum få god viden om Frederiksværks historie og flotte huse.
9. Bo godt i Halsnæs
Mange lejer et sommerhus i Halsnæs, men der er også andre former for overnatningssteder. Er du til glamping eller en anderledes oplevelse, så kunne overnatningsmulighederne på Lynæs Surfcenter være noget for dig.
Men hvad med at bo på et af Halsnæs historiske hoteller? Her kan man ikke komme udenom det dejlige Liseleje Badehotel, mens du på det over 200 år gamle Frederiksværk Hotel kan træde ind i en pragtfuld tidslomme centralt i byen. Af klassiske hoteller vil det nyrenoverede Lynæs Hotel også være et godt udgangspunkt til oplevelser i Halsnæs. Et skønt sted med en personlig atmosfære.
Skal din overnatning bare være en base for dit ophold i Halsnæs, så vil Nordsjællands Ferieboliger i Frederiksværk og Harbour Inn i Hundested måske være noget for dig. Her bor du i moderne lejligheder med rigtig god beliggenhed.
10. Tag på skovtur i Tisvilde Hegn
Et af Danmarks største skovområder er Melby Overdrev, Asserbo Plantage og Tisvilde Hegn. Det er især sidstnævnte, der er velbesøgt, og her kan du bl.a. opleve udsigten fra Tibirke Bakker, Troldeskoven med de ejendommelige træer og et kuperet landskab med spor efter den store sandflugt
Der er også en række historiske områder som Helenekilde og den tildækkede landsby Torup. Besøg også Asserbo Slotsruin, der både har været kloster, ladegård og en del af kongens jagtområde. Læs meget mere i indlægget Tisvilde Hegn – et af Danmarks største skovområder.
11. Oplev den fede vibe i Lynæs Surfcenter
Nej, Lynæs Surfcenter er ikke kun for surfere! Helt ud til stranden i Lynæs har surfcentret udviklet sig til et populært samlingssted, hvor du i strandbaren kan snuppe et let måltid, men også få kaffe, kolde øl og lækre drinks.
Lynæs Surfcenter arrangerer desuden en lang række events, og du kan deltage i yoga, prøve SUP og tage kursus i flere forskellige former for surfing. Læs mere i indlægget Lynæs Surfcenter – events, chillout og strandbar.
12. Tag med til et event i Gjethuset
Det tidligere kanonstøberi Gjethuset er i dag Frederiksværks kulturhus. Her kan du året rundt deltage i et af de mange arrangementer som f.eks. teater, koncerter, foredrag og udstillinger. Se mere om hvad der sker under dit ophold i Halsnæs på gjethuset.dk.
13. Prøv nogle af de spændende vandaktiviteter
Halsnæs er omgivet af vand. Arresø, Kattegat, Isefjord og Roskilde Fjord giver mulighed for nogle sjove og spændende aktiviteter til vands. Du kan f.eks. tage på fisketur fra Hundested med den gamle minestryger Marianne F, hvor der typisk fanges fladfisk – se ture og book her.
Fra havnen i Hundested kan du også stævne ud på havsafari med MS Fortuna – det kan du læse mer om her. En anden og meget anderledes mulighed for vandaktiviteter er at høste tang. Prøv en guidet tangekspedition, hvor du høster tang og efterfølgende får opskrifter på, hvordan du kan bruge det i madlavningen. Det er Blæret Tang, der står for tangekspeditionerne – det kan du se mere om her.
Er du interesseret i livet under havoverfladen, så kan du besøge Hunderevet, der ligger i Kattegat omtrent nord for Knud Rasmussens Hus og Spodsbjerg Fyr. Engang lå her et naturlig rev, der nu er genetableret efter flere hundrede års ødelæggelse, hvor man fjernede stenene, som man brugte til at opføre bl.a. Flak- og Middelgrundsfortet i København.
Fra kysten kan du i dag være heldig at se marsvin og forskellige havfugle, men også under havoverfladen er der masser af liv. Hunderevet fik navn efter de mange sælhunde, der lå på stenene – læs mere om revet her.
14. Spis lækker mad på en af Halsnæs gode restauranter
Halsnæs har mange rigtig gode spisesteder. Er du til gourmet, så er det umuligt at komme udenom Tinggården ejet af Jan Friis-Mikkelsen. Selvom restauranten ligger nord for Arresø (uha, lang væk), så er Berlingskes gastronomiredaktør ikke i tvivl om, at den er værd at køre efter hele vejen fra København.
Men der er flere andre steder du kan få god mad i Halsnæs. F.eks. Bødkergården ved Asserbo Golfklub og Brasserie Kyst og Knud Spisehus på Hundested Havn. Sidstnævnte begejstrede Martin Kongstad fra Weekendavisen, der i sin anmeldelse skrev, at Hundested har fået en restaurant, der er en omvej værd. Alle tre steder serverer fremragende mad og har åbent året rundt.
Der er selvfølgelig andre gode restauranter i Halsnæs. Spis Tapas på Mamas & Tapas på Liseleje Badehotel, få kvalitetsbøffer på Maku i Asserbo og så kan du selvfølgelig også kigge forbi Lynæs Madbar for at se, hvad der er på menukortet lige nu.
15. Shop på Torup Marked
Torup Marked ligger i forbindelse med økolandsbyen Dyssekilde, hvor økologi og bæredygtighed er nøgleordene. Du kan blandt meget andet købe saft, marmelade, specialiteter og grøntsager fra lokale producenter.
Markedet ligger på Dyssekilde Station og finder sted hver anden lørdag fra juni til oktober. Markedsdagene har som regel forskellige temaer, men der er altid mulighed for at shoppe grøntsager og lokale specialiteter. Læs mere i indlægget Torup Marked.
16. Besøg stederne i Nationalpark Kongernes Nordsjælland
Halsnæs er en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Der er ikke tale om ét stort sammenhægende område, men udvalgte steder i kommunen med smuk natur eller spændende historie. Først og fremmest er Frederiksværk med sin unikke industrihistorie en del af nationalparken, men også steder som Asserbo Slotsruin og Dronningholm Borgruin.
Andre steder, som er en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland, er bl.a. Arrenæs og Bakkestien, hvor de gamle krudttårne engang lå. Arsenalet i Frederiksværk er officielt infosted for nationalparken, og herfra kan du gå Kongemagt og Vandets Kraft, der er en historisk vandring ved Arresø og Arrenæs. De markerede ruter er henholdsvis 5, 7 og 11 km lange og har infoskilte undervejs.
17. Spot nordlys
Nordsjællands kyst er et af de bedste steder at se nordlys. Her er lysforureningen minimal, og det giver bedre muligheder for at se det fantastiske naturfænomen. Man kan ikke planlægge at se nordlys, men ofte bliver det varslet i forskellige medier. Du kan også følge med i denne gruppe på Facebook.
18. Deltag i et af Halsnæs mange arrangementer
Hvert år er der en lang række events i Halsnæs som f.eks. markeder og festivals. Det er især perioden fra forår til efterår, du kan deltage i arrangementer som Krudtværksfestival i Frederiksværk, havnefest i Hundested, jazzfestivalen Jazznæs og Frederiksværk Musikfestival.
Grønnessegaard Gods er vært for to populære events – nostalgifestivalen TimeWinder og det traditionelle julemarked. To nyere festivals i Halsnæs er Fjordlys i Frederiksværk og Folkely i Hundested, der på få år er blevet rigtig populær. Der er selvfølgelig mange andre begivenheder – se mere i indlægget Det sker i Halsnæs.
19. Hop på cyklen og kør rute 40 og 47
Halsnæs er perfekt til en cykelferie. To populære ruter går gennem Halsnæs – rute 47, der følger nordkysten, og rute 40, som går langs fjorden og af samme grund kaldes Fjordstien. Ruterne er selvfølgelig ikke kun for cyklister, men kan også bruges af vandrere.
Rute 47 kommer forbi bl.a. Tisvilde Hegn, Liseleje, Kikhavn og Hundested. Her begynder rute 40, hvor du besøger Lynæs, Grønnesse Skov, Frederiksværk og det kuperede område ved Lille Kregme og Kregme. Se mere i indlæggene Cykelrute 47 – langs Sjællands nordkyst og Cykelrute 40 -fjordstien.
Påskeferie i liseleje og hvad skal man lave. Super at få nogle forslag og jeg fandt ud af at Tothaven havde åbent. Det blev en god dag – vi hyggede alle. TAK
Hej Janni. Fedt du kunne bruge siden. Fortsat god ferie!
God inspiration til et par solrig dage 🙂
Skønne dage i Halsnæs. Besøg i surfcentret (ungerne var vilde med at se surferne), forbi besøgsgården, vidunderlige gåtur lang nordkysten og hygge på Hundested Havn. en skøn skøn bededagsferie i godt vejr – tak for masser af inspiration.
Det lyder som nogle skønne dage I havde i Halsnæs 🙂
Gode forslag som vi benyttede os af. Hundested Havn er bare hyggelig og god stemning ved surfcentret. Generelt mange rigtig gode muligheder for gåture med smukke udsigter. Har også været forbi sandskulpturerne. Nu håber vi bare på lidt bedre vejr!
Tak. Vi glæder os til efterårsferien.
Tak for brugbar information og firslag til ferien
Vi havde en fin efterårsferie i Liseleje. Man skal ikke tro at området er legeland og masser af forlystelser – blot til de der er vant til den jyske vestkyst. Halsnæs kan selvfølgelig noget andet, især var vi glade den flotte natur.
Hej. Er Kosmorama åben igen? Var den ikke lukket?
Hej Karin. Biografen er heldigvis åbnet igen, men med ny hjemmeside: http://frederiksvaerk.biografkompagniet.dk/
Det vrimler ikke ligefremm med aktiviteter i området. Heller ikke i vinterferien. Dejligt område når vejret er godt men der kunne godt være noget til regnvejrsdage.