Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland

Fra Jægersborg Dyrehave i syd til Gribskov i nord ligger det unikke parforcejagtlandskab, der nu er kommet på UNESCOs verdensarvliste. Christian 5. udlagde store skovområder i Nordsjælland til jagt efter fransk forbillede.

Christian havde set den franske konge Louis 14. (Solkongen) drive parforcejagt, og han blev inspireret til at lave et lignende jagtområde. Jagten var ikke kun til fornøjelse, men kunne også vise kongen som en enevældig hersker.

Parforcejagten gik ud på, at jagtselskabet forfulgte en kronhjort til den faldt om af træthed. Herefter blev kongen tilkaldt og med en såkaldt hirschfænger – et kort svær – dræbte han dyret med et stød i hjertet.

For at jagten kunne lade sig gøre var det fra den såkaldte kongestjerne i midten nødvendigt at lave snorlige veje ud i skovene. Det er bl.a. dem, der gør området til noget særligt og har sikret parforcejagtlandskabet en plads på verdensarvlisten.

Det særlige ved landskabet er, at alt hvad der kom i vejen for stier og veje blev fjernet. Skov blev fældet, diger opført og sten fjernet. I Jægersborg Dyrehave er de lige veje tydelige, men man får det bedte indtryk af det imponerende arbejde i Store Dyrehave syd for Hillerød, hvor skoven er tæt.

Besøg Parforcejagtlandskabet

Fra Halsnæs ligger Gribskov og Store Dyrehave nærmest. Store Dyrehave er nok det sted, hvor kongestjernen er tydeligst. Alt efter hvor du parkere, er det en pæn tur ind i skoven inden du når stjernen.

Læs mere på siden parforce.dk og du kan med fordel bruge Naturstyrelsens gode kort over seværdigheder i Store Dyrehave. Ved indgangen til de forskellige områder kan du være heldig at finde en folder med kort over stier og seværdigheder. Afstanden herunder er til Store Dyrehave.

Afstand fra Frederiksværk: 28 km
Afstand fra Liseleje: 37 km
Afstand fra Hundested: 41 km

En af de originale nummersten i Store Dyrehave. På billedet øverst ses Kongestjernen – herfra udgik otte snorlige veje gennem landskabet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *