Halsnæs – en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Flere steder i Halsnæs er en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland. På trods af navnet, så handler nationalparken om andet og mere end de danske kongers huseren i det nordlige Sjælland.

Også naturen spiller en væsentlig rolle – faktisk er 70 % af nationalparken udlagt som EU habitatsområde under Natura 2000, der skal beskytte truede dyre- og plantearter.

I Halsnæs er Arresø selvfølgelig en del af nationalparken. Her ved Danmarks største sø er der fokus på den smukke natur, hvor du kan spotte bævere og en lang række fugle som bl.a. ørne, rørdrum og stor skallesluger. Også Asserbo Plantage, Melby Overdrev og en del af Arrenæs er inkluderet i nationalparken.

Det samme er kyststrækningen fra Frederiksværk til Hundested. Her på de sydvendte skrænter er faunaen helt unik, og du har mulighed for at se Danmarks eneste fugleedderkop.

Det flotte landskab lange kysterne ud til Roskilde Fjord blev dannet ved sidste istid. Den massive is skubbede sand, jord og sten sammen og skabte på den måde de høje skrænter.

I stenalderen var vandstanden højere, og dengang var Halsnæs en ø afskåret fra Sjælland af det, man kalder stenalderhavet.

 

 

Det er langs kyststrækningerne, du kan gå ad Bakkestien. Heroppe på bakkekammen lå de gamle krudttårne fra dengang Frederiksværk var centrum for fremstilling af krudt og kanoner.

Hele Frederiksværk er også en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Danmarks ældste industriby er proppet med historie, hvor kongerne Frederik 4., Christian 6. og Frederik 5. støttede produktionen af våben.

Rundt om i Frederiksværk ligger adskillige gamle huse, der har forbindelse til datidens industri. F.eks. Gjethuset, som var byens markante kanonstøberi, og selvfølgelig det gamle krudtværk, der i dag er indrettet som museum.

For at det overhovedet var muligt at fremstille krudt og kanoner skulle der energi til. Den kom fra den kanal, der blev gravet fra Arresø til Roskilde Fjord. Det siges, at det bl.a. var svenske krigsfanger, som gravede kanalen. Du kan lære meget mere om Frederiksværk som industriby på museet i Arsenalet.

Kongemagten har også tidligere sat sit præg på Halsnæs. Borgruinerne i Asserbo og Dronningholm er en del af Nationalparken. Begge er ca. 1000 år gamle, men med hver deres historie. Mens Asserbo blev opført som kloster, så var Dronningholm fra begyndelsen en del af Kronen.

Jo, Halsnæs bidrager i høj grad til mange gode oplevelser i Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Det er Danmarks andenstørste nationalpark, der også byder på en lang række berømte slotte og smukke landskaber. Læs mere på nationalparkens hjemmeside.

 

Lej sommerhus i Halsnæs

Der er masser af sommerhuse i Halsnæs, men kun få bliver lejet ud. Det er derfor en god idé at booke feriehus i god tid – det gælder især hvis du har særlige krav til f.eks. størrelse, beliggenhed eller faciliteter.

Find det perfekte sommerhus i Halsnæs hos nogle af Danmarks største feriehusudlejere, der ofte har rabatkoder eller kampagner:

Se feriehuse hos Dancenter >Se feriehuse hos Sol & Strand >Se feriehuse hos Campaya >

 

Kort over Halsnæs

 

Kanon foran det gamle kanonstøberi Gjethuset
Dronningholm Borgruin med Arresø i baggrunden
Kystskrænterne ud til Roskilde Fjord blev dannet under sidste istid – her ved Kregme
Kanalen i Frederiksværk
Del af det gamle krudtværk, der i dag er museum
Skjoldborg – opført af englænderen Thomas English, der anlagde et kobbervalseværk i 1805
Bronzealdergrave med udsigt over Arresø
En af Frederiksværks kanaler og det lille turbinehus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *