Industrimuseet i Arsenalet

Industrimuseet Frederiks Værk har som kulturhistorisk museum ansvar for bl.a. at sikre kulturarven og formidle byens nyere historie. Det gøres gennem Krudtværksmuseet og nu også i museet i Arsenalet, hvor man har indrettet en mindre udstilling om Frederiksværk som industriby fra produktionen af kanoner i 1700-tallet til nutidens stålværk.

Frederiksværk er udpeget som et af Danmarks 25 industriminder og på listen European Route of Industrial Heritage. På museet bliver den unikke og spændende historie primært fortalt via plancher, videoer og en række effekter fremstillet i byen.

Det var på Frederik 5.s foranledning, at etatsråd Just Fabritius og kancelliråd J.F. Classen i 1756 overtog produktionen af kanoner efter franskmanden Etienne Jandin de Peyrembert, der ikke havde den store succes.

Det blev startskuddet til Frederiksværks industrieventyr, hvor man i begyndelsen producerede bl.a. krudt, kugler og kanoner, men senere også ting til civile formål. På museet kan du bl.a. blive klogere på, hvordan man lavede en kanon i gamle dage, hvilke produkter, der blev fremstillet på jernstøberiet i midten af 1800-tallet og hvem der stod bag Det Danske Stålvalseværk.

Industrimuseet i Arsenalet er ikke et sted, der går i dybden med Frederiksværks historie, men giver på sin egen måde et kort og let forståeligt overblik over byens udvikling.

Det er med andre ord en god introduktion til meget af det, du kan opleve i Frederiksværk, hvor en lang række af de historiske bygninger stadig eksisterer. Via app’en Usesum kan du tage på byvandring i Frederiksværk og med din viden fra museet få en bedre forståelse af det, du ser.

Arsenalet, den fine museumsbygning, er i øvrigt opført omkring år 1800. Navnet er ikke tilfældigt – bygningen blev brugt som arsenal af Det Kongelige Artilleri- og Raketkorps. Pladsen foran blev oprindelig kaldt Artilleripladsen, hvor man opbevarede de færdige kanoner.

Besøg Industrimuseet i Arsenalet

Museet ser sig selv som porten til byens og områdets historie. Du bliver mødt af venlige besøgsværter, der gerne deler ud af deres store viden om Frederiksværks historie. Det koster 75 kr. at besøge Industrimuseet i Arsenalet. Billetten giver også adgang til Krudtværksmuseet samme dag.

Museets åbningstider kan du se på indmus.dk. Her er der også mulighed for at tilmelde sig Industrimuseets arrangementer som f.eks. aktiviteter og byvandringer med forskellige temaer – se mere her.

Indenfor på Industrimuseet i Arsenalet

Kort over Halsnæs

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *