Liseleje på nordkysten er en af områdets mest populære feriebyer. Her kommer man for den lange fine sandstrand, der er som en magnet på sommerglade turister fra nær og fjern.

Liseleje er ganske lille, men i sommermånederne mangedobles indbyggertallet, hvor forventningen om strandvejr og nogle gode dage med sand mellem tæerne gennemsyrer den hyggelige badeby.

Liseleje er en del af den Den Danske Riviera, men hvor det i f.eks. Hornbæk og Tisvildeleje var kunstnerne, der drev den første turisme, så var det her jernbanen fra Frederiksværk, som åbnede i 1897.

Inden da, omkring 1784, opførte J.F. Classen, der sammen med etatsråd Just Fabritius havde overtaget produktionen af krudt og kanoner i Frederiksværk, flere huse i Liseleje som han efter sigende opkaldte efter sin hustru Anna Cathrina, der blev kaldt Lise.

Som det var tilfældet andre steder langs nordkysten, så betød bedre infrastruktur også flere turister. I 1916 blev jernbanen forlænget til Melby, der lå tættere på Liseleje. Områdets fiskere begyndte at leje værelser og huse ud til de besøgende, som primært kom fra København.

Nye overnatningssteder i form af hoteller og pensionater skød op, og med årene blev der bygget tusindvis af sommerhuse i Liseleje, Melby og Asserbo. Det var her københavnerne havde mulighed for at komme væk fra storbyens larm for at tilbringe ferier og weekends tæt på stranden og med god afstand til naboen.

I dag er Liseleje en klassisk dansk ferieby, men i mindre målestok. Jo, du kan selvfølgelig finde et ishus, en stribe spisesteder og lidt indkøbsmuligheder, men udvalget er begrænset. Til gengæld finder du ikke et bedre sted til strandferie end her.

På varme sommerdage er stranden i Liseleje som et fluepapir, men gå mod øst og du vil nå det øde klitlandskab ved Melby og det flere kilometer lange strandområde ved Asserbo. Her har du alle muligheder for at finde din egen lille gryde.

I løbet af sommeren arrangerer forskellige foreninger f.eks. musik, torvedage, white night, syng solen ned eller socialt samvær i Hyggehaven.

Liseleje Badehotel ligger et stenkast fra stranden

Overnatning i Liseleje

Den tid er forbi hvor Liseleje havde et større udvalg af hoteller og pensionater – i dag er der kun få muligheder, hvis du ikke vil leje et sommerhus.

Dem er der til gengæld tusindvis af omkring Liseleje, Melby og Asserbo – en stor del af dem kan lejes, og uanset om du vil bo et stenkast fra stranden eller ønsker et kæmpehus med plads til flere generationer, så kan du få det her. Se mere hos Dancenter og luksushuse.dk.

Liseleje Badehotel

Det lille badehotel centralt i Liseleje ligger blot et par hundrede meter fra stranden. Her kan du få værelser med privat eller fælles badeværelse. Badehotellet har en hyggelig have, og der er mulighed for at tilkøbe morgenmad. På Liselejevej 62, 3360 Liseleje. Se billeder og aktuelle priser på Liseleje Badehotel eller læs mere om stedet her.

Bokildegårds Camping

Campingpladsen, der ligger tæt på Melby og ca. 1,5 km fra Liseleje, udlejer også hytter med plads til fire personer. Hytterne har terrasse og lille køkken. På Lindebjergvej 13, 3370 Melby. Se billeder og aktuelle priser på Bokildegårds Camping.

Haveje ligger et stenkast fra Liselejes dejlige sandstrand

Spisesteder i Liseleje

Liseleje har et pænt udvalg af spisesteder. Nogle ligger i selve byen, mens andre kan findes på Liselejevej eller Nyvej i Asserbo. Du kan finde alle spisesteder i Halsnæs her.

H.C. Andersen Huset

Den hyggelige restaurant er et af Halsnæs bedste spisesteder. Her bliver der kælet for maden, som er lavet med friske råvarer. Køkkenet er dansk/europæisk, og H.C. Andersen Huset har også retter til vegetarer. På Nyvej 18, Asserbo, 3360 Liseleje.

Maku

Burgere og store bøffer lavet af kvalitetskød er omdrejningspunktet på Maku. Tænk krogmodnet kød og ribeye fra USA, Japan og Australien. Restauranten har også vegetarretter og et udvalg af salater. På Liselejevej 7D, 3360 Liseleje.

Haveje

Tjekket strandbar med gode burgere (også vegetar), men du kan også få salat og sandwich. God stemning og perfekt beliggenhed kun 100 meter fra den gode sandstrand. Begrænset åbningstid udenfor højsæsonen. På Lisehøjvej 10, 3360 Liseleje.


Book sommerhus i Halsnæs: Se aktuelle kampagner her >


Pizzaria Pomodoro Rosso

I hjertet af Liseleje ligger Pomodoro Rosso, der som navnet antyder laver pizza, men der er også sandwich, antipasti og pastaretter på menukortet. På Liselejevej 111, 3360 Liseleje.

Lisestuen

Det store menukort byder på bl.a. steaks, wienerschnitzel, stjerneskud og burger. Lisestuen har åbent til frokost og aftensmad. Mulighed for at sidde inde og ude. På Liselejevej 44, 3360 Liseleje.

Le Papillon

Dansk kromad er i fokus på Le Papillon, der af og til har livemusik. Sommeren 2021 er Karmaman rykket ind på Papillons terrasse – her er der bl.a. mulighed for buffet. På Liselejevej 64, 3360 Liseleje.

Et af Liselejes gamle huse fra J.F. Classens tid

Caféer i Liseleje

Michael’s

Kaffe- og madbar kalder Michael selv hans lille hyggelige sted i hjertet af Liseleje. Her kan du få kaffe fra Coffee Collective og te fra Sing Tehus, men Michael serverer også te, øl, vin og saft. Er du sulten kan du frisklavede croissanter og sandwich lavet med økologisk brød. På Liselejevej 103A, 3360 Liseleje.

Kaffehuset på Liseleje Badehotel

Kaffehuset på Liseleje Badehotel byder på kaffe, kage og lette frokostretter som sandwich, smørrebrød og et lille udvalg af varmt. Du kan også få vin og øl fra Ørbæk. På Liselejevej 62, 3360 Liseleje.

OM Café & Deli

Kaffe, kage, sandwich, bowles, salater og meget andet er på programmet på den hyggelige OM Café & Deli i Asserbo. Her er også et udvalg for vegetarer og så kan f.eks. glutenallergikere med fordel kigge forbi caféen. Der er mulighed for at sidde inde og ude. På Liselejevej 8A, 3360 Liseleje.

På vej ned ad trapperne til Hyllingebjerg Strand

Seværdigheder i Liseleje

Byens historiske huse

Som nævnt opførte J.F. Classen de første huse i Liseleje i slutningen af 1700-tallet. Flere af dem eksisterer endnu – f.eks. på Liselejevej 54, 56 og 58. Omkring år 1900 begyndte byen at vokse, hvor der løbende kom nye bygninger til.

En af de mest kendte er Solskin på Liselejevej. Huset blev opført i 1910 og var et af de pensionater som københavnerne valfartede til om sommeren. Solskin var desværre i så dårlig stand, at bygningen blev revet ned i januar 2021.

Spar-købmanden på det lille torv er opført i 1916 og kendt som Købmand Vad. Familien Vad har drevet købmand her siden 1946 – i dag er det 3. generation, der kører butikken.

Overfor Købmand Vad, på torvet, ligger det gule ishus fra 1936. Det fine bindingsværkshus ved siden af er opført helt tilbage i 1890. Ned ad Classensvej ligger flere andre gamle huse og for enden vil du se ishuset opført i 1901.

Det var her fiskerne opbevarede is til brug for deres fangst, som de solgte i området fra bl.a. trillebøre. Ishuset ligger på stejlepladsen, hvor der i gamle dage blev ordnet fiskegarn. Liseleje havde ingen egentlig havn – her blev bådene i stedet for trukket op på stranden eller lå for svaj ud for kysten.

Hyllingebjerg

Det flotte naturområde ved Hyllingebjerg tre kilometer vest for Liseleje kan besøges på en gåtur langs kysten eller gennem det store sommerhusområde. Du kan selvfølgelig også tage bilen til Hyllingebjerg, hvor der er gode parkeringsmuligheder.

Hyllingebjerg ligger højt oppe over den nordsjællandske kyst, og herfra er der på klare dage udsigt til bl.a. Hesselø og Sverige. Mens det meste af kysten er udlagt som sommerhusområde med private grunde helt ud til skrænterne, så er der ved Hyllingebjerg adgang for alle.

Her er en fin strand, som du når ad en stejl trappe med havtorn og hybenroser til begge sider. Du vil også kunne se kystsikringen, der ligesom andre steder langs kysten blev nødvendig da de oprindelige sten blev fjernet og brugt til nye byer og bygninger.

Hyllingebjerg er i øvrigt kendt for Hyllingbjergstenen, der er Danmarks største sten med helleristninger. Stenen blev fundet i skrænten i 1995 og har en lang række fine billeder af bl.a. skibe. I dag kan Hyllingebjergstenen ses i foyeren på Frederiksværk Bibliotek.

Det gamle ishus i Liseleje

Bademuligheder i Liseleje

Liseleje Strand

Liselejes dejlige sandstrand er den direkte årsag til, at mange vælger at holde ferie i området. Når sommeren i Danmark viser sig fra sin bedste side, er det om at være hurtig, hvis man vil sikre sig en parkeringsplads ved stranden, hvor der til gengæld er god plads.

Sådan ser det måske ikke ud ved første øjekast, men gå blot ud ad stranden mod øst, hvor antallet af badegæster bliver færre. Her kommer du til Liseleje Plantage og Melby Overdrev – der er tale om mange kilometer ubrudt strand, hvor du har alle muligheder for at få lidt privatliv.

Liselejes strand har toiletter, handicapadgang og livredningstjeneste i skolernes sommerferie. Selve stranden er med sand, indbydende høje klitter og så er den dejlig lavvandet. Et børnevenligt sted, men husk at bade væk fra høfderne pga. eventuelle hestehuller og understrøm.

Skulle du blive sulten eller få lyst til en is, så ligger strandbaren Haveje og Lisestuens Isbar et stenkast væk. Liseleje strand er også et godt sted at opleve solnedgangen – måske i selskab med et godt glas rosévin.

Hyllingebjerg Strand

Ved det smukke naturområde Hyllingebjerg ligger også en dejlig sandstrand. Har du booket sommerhus i dette område, så er stranden her et rigtig god alternativ til Melby, Asserbo og Liseleje. Den gode strand har her og der sten de første par meter, men ellers er der fin sandbund. Der er ikke livredder på Hyllingebjerg Strand.

Aktiviteter og forlystelser

Torvedage

Fra maj til august bliver der afholdt seks torvedage i Liseleje. Her er musik, gode tilbud i forretningerne og så kan du gøre et fund på det store loppemarked.

Die Kunsthalle

I 2015 åbnede Die Kunsthalle, der er et galleri med moderne kunst. Der er skiftende udstillinger i sommermånederne og fernisering hver lørdag i åbningsperioden. På P. Frederiksensvej 4, 3360 Liseleje.

Havtyren

For børnene vil et besøg ved naturlegepladsen Havtyren nok være mere spændende. Her kan man fornøje sig med bl.a. rutsjebane og balancebomme. Omdrejningspunktet er dog figuren af Havtyren, der har givet navn til en af Danmarks største naturlegepladser.

Et sagn fortæller, at det var Havtyren, som var skyld i den store sandflugt, der begyndte i 1500-tallet. For at hævne sig på bønderne, der havde stjålet dens kvæg, gik Havtyren op på land, hvor den pløjede kysten op. På Lisehøjvej 3, 3360 Liseleje.

Bilbanen og adventure minigolf

I forbindelse med Lisestuens Isbar ligger en lille bilbane, hvor de mindste kan køre bil eller motorcykel i trygge rammer. Her er også en 12 hullers minigolfbane med to sværhedsgrader. På Liselejevej 44, 3360 Liseleje.

Klar til ferien i Halsnæs?

Når du har booket overnatning i Halsnæs – sommerhus, hotel eller bed & breakfast, kan du finde udstyr til f.eks. camping, cykelferien eller oplevelser i naturen.

Halsnæs har masser af aktiviteter og seværdigheder, men der skal også være tid til hygge og samvær –  få forslag til sjov og spil uanset vejret eller hvad med en god bog til ferien?

Vil du vide mere om Halsnæs, så kan du læse guiderne til Lynæs, Frederiksværk og Hundested og se min top 5 i Halsnæs. Rigtig god ferie!

Kort over Liseleje og Halsnæs

13 tanker om “Liseleje

 1. Katrine Indlægs forfatterSvar

  Hvis man nu booker et sommer i et af sommerhusområderne (feks Liseleje eller Asserbo) skal man så ind til Frederiksværk for at handle? Er der andre muligheder?

  • Mit Halsnæs Indlægs forfatterSvar

   Hej Katrine. Ja, der er købmand i Liseleje, en fakta i Asserbo og ved “sandet” er der også en købmand. Hvis I “bare” skal have dagligvarer, så behøver I ikke køre til Frederiksværk.

 2. Mette Palm Svar

  Aj, hvor godt. Det er ligesom at finde en guide til et sted i udlandet Tak

  • Mit Halsnæs Indlægs forfatterSvar

   Hej Mette. super, at du kan bruge guiden 🙂

 3. Køhler Indlægs forfatterSvar

  Hej. Vil bare høre om en bil er et must hvis man vil tilbringe en uges tid i Liseleje? På forhånd tak

  • Mit Halsnæs Indlægs forfatterSvar

   Du kan godt komme til Liseleje med offentlig trafik – tog/bus alt efter, hvor du kommer fra, men generelt er der kun ganske få busser i området. Du vil have svært ved at komme rundt. Kan I gå til stationen i Melby, så er der gode muligheder for at tage toget rundt i Halsnæs.

 4. Bettina Indlægs forfatterSvar

  uha – jeg har holdt mange ferier som barn i liseleje. Dejligt lille fristed som jeg håber at komme tilbage til

 5. Camilla V. Indlægs forfatterSvar

  Tak for info, søgte egentlig efter turistinformationen i Liseleje. Kan du hjælpe?

  • Mit Halsnæs Indlægs forfatterSvar

   Hej Camilla. Der er ingen turistinformation i Liseleje. Den er vist sparet væk

 6. Maibrit Svar

  Var på stranden i Liseleje for nogle uger siden, synes nu ik den var så god. Flere sten og lidt tang

  • Mit Halsnæs Indlægs forfatterSvar

   Ja, stranden tager sig lidt forskelligt ud fra dag til dag – ud for p-pladsen er den ikke supergod pt., men det er bare at gå et par hundrede meter ned ad stranden 🙂

 7. Lissen og co Indlægs forfatterSvar

  Så siger vi tak for lån af jeres Halsnæs. Vi havde ikke ligefrem vejret med os i efterårsferien, men måske kommer vi tilbage en sommer…

  • Mit Halsnæs Indlægs forfatterSvar

   I er altid velkomne i Halsnæs! Tak for jeres besøg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *