Kikhavn – Halsnæs’ ældste fiskerleje

Hyggelige Kikhavn ligger ud til Kattegat og er Halsnæs ældste fiskerleje. Her er ingen egentlig havn, men til gengæld et charmerende landsbymiljø med fine stråtækte bindingsværkshuse.

Byens historie siges at gå tilbage til 1200-tallet, men fra skriftlige kilder ved man med sikkerhed, at her lå en havn i slutningen af 1500-tallet. Som nævnt var her ingen havn i traditionel forstand – dengang blev fiskebådene trukket op på stranden eller lå for svaj ud for kysten.

I 1794 blev Kikhavn ramt af en voldsom brand, hvor mange af byens huse og gårde forsvandt. Man mener, at en kraftig vind var med til at sprede branden, og derfor flyttede mange af byens fiskere til Lynæs i Roskilde Fjord, hvor man lå i læ for vind og bølger.

Efter branden skød nye bygninger op, og det skabte det nuværende landsbymiljø, der har stået nogenlunde urørt i 200 år. Også Kikhavn fik glæde af den turisme, der for alvor tog fart i forbindelse med udbygningen af jernbanen fra Frederiksværk til Hundested. Byen havde en håndfuld pensionater, men blev aldrig så kendt som f.eks. Liseleje og Tisvildeleje.

Kikhavn er ganske lille og har i dag knap 30 indbyggere. Det tal bliver dog mangedoblet, når sommerhusgæsterne fra april til oktober rykker ind i områdets mange feriehuse.

Vil du besøge Kikhavn, så parker bilen udenfor byen. Det er ikke tilladt at køre i de smalle gader, der bedst opleves til fods. Når du kommer ud til kysten, kan du gå nogle smukke ture til Spodsbjerg Fyr og Knud Rasmussens Hus mod vest og Nødebohuse mod øst. Er du på cykel, så kommer du forbi Kikhavn, hvis du tager nordkystcykelstien rute 47.

Lige udenfor Kikhavn ligger gårdbutikken Kik-forbi, hvor du bl.a. kan købe øl, ost, vin og kød i god kvalitet.

 

Kort over Halsnæs

 

Billeder fra Kikhavn

kikhavn
Et kig langs kysten mod vest til Spodsbjerg Fyr
Landsbyidyl i Kikhavn
Nogle steder i Kikhavn synes tiden at være gået i stå

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *