Halsninoen – vandretur gennem Halsnæs’ enestående natur

Halsnæs har adskillige fremragende vandreruter. Mange af dem er nu forbundet og udgør en samlet rute kaldet Halsninoen. Fra Strø Bjerge til Hundested (eller omvendt) kan du gå en 52,7 km lang skiltet rute, der er sammensat af Halsnæs Kommune.

Halsninoen – hvad kan du opleve?

Halsninoen byder på et enestående varieret landskab med masser af smuk natur. Du kan bl.a. opleve sø, mose og forskelligartet skov og se dyr som bæver, grævling og kronhjort. Vi skal ikke glemme det fantastiske fugleliv omkring Arresø med mulighed for at spotte isfugle, havørne og skægmejser for blot at nævne nogle af arterne.

Takket være de sydvendte kystskrænter kan du se mange sjældne planter. På skrænterne kan du også være heldig at få øje på Danmarks eneste fugleedderkop! Det unikke istidslandskab i Halsnæs gør sine steder ruten kuperet, men det betyder til gengæld storslåede udsigter.

Det er uden tvivl områdets smukke natur, der er lagt vægt på i planlægningen af ruten, men du kan også opleve flere historiske seværdigheder. F.eks. Dronningholm Borgruin, flere gravhøje fra bronzealderen og kanalen, der forbinder Arresø med Roskilde Fjord.

Kanalen blev udgravet fra 1717 til 1719 og var med til at gøre Frederiksværk til Danmarks første industriby. Det var J.F. Classen, der havde held med at fremstille krudt, kugler og kanoner i Frederiksværk, og hans to godser, Arresødal og Grønnessegård, vil du også passerer på turen.

Tværruter og andre ruter

Halsninoen har også tre tværruter. Tager du dem med er ruten på over 70 km. Ruterne går via Ullerup Skov til stranden ved Gråstenvej, gennem Tømmerup til Nødebohuse og gennem Melby til nordkysten mellem Hyllingebjerg og Liseleje.

Andre ruter, hvoraf nogle nemt kan kombineres med Halsninoen, kan du finde i indlægget Vandreruter i Halsnæs. Husk også, at to meget populære cykelruter (der er glimrende som vandreruter) går gennem Halsnæs. Det gælder Cykelrute 47 langs nordkysten og Cykelrute 40, også kaldet Fjordstien, som følger fjordkysterne.

Fugletårnet i Auderød Skov – måske spotter du en havørn!

Andre oplevelser i Halsnæs

Halsnæs er selvfølgelig andet og mere end Halsninoen. Det er oplagt at lægge vejen forbi historiske Frederiksværk, opleve charmerende Kikhavn, besøge hippe Hundested Havn eller nyde den gode stemning i Lynæs Surfcenter.

En del af Tisvilde Hegn ligger også i Halsnæs, der langs nordkysten har nogle af Danmarks bedste strande ved Asserbo og Liseleje.

Hvor kan du bo?

Undervejs kan du bo i shelter, se mere i indlægget Sheltere i Halsnæs, men også slå telt op, hvor det er tilladt. Både Grønnesse Skov,  Brødemose Skov og St. Lyngby Skov er friteltningsskove. Er du frisk på en lille afstikker, så ligger der flere steder campingpladser, hvor du både kan leje hytter eller slå telt op.

Mere information

Halsnæs Kommune har udarbejdet et detaljeret kort over Halsninoen med information om overnatning, mad og drikke og eventuelt omveje. Der er også markering af bl.a. toiletter, vandposter, gårdbutikker og dagligvarebutikker.

Du kan se kommunens kort over Halsninoen her, men også finde det i trykt udgave på bl.a. biblioteket, caféer og hos Visitnordsjælland. Her på siden kan du også finde masser af information om de forskellige steder, du kommer forbi. Brug eventuelt søgefunktionen øverst på siden.

 

Kort over Halsnæs

 

Et lille udpluk af oplevelser langs Halsninoen

Bakkekammen ved Strø Bjerge, der er en ås fra sidste istid
Halsninoen går også rundt om Ølsted Grusgrav, der har kig til både sø og fjord
Arresø ved Sonnerup Skov
Sonnerup Skov er porten til Arrenæs
Der er flot udsigt over Arresø fra gravhøjene ved Dragebjerg
Havørnen shelter på Arrenæs ligger fantastisk
Del af bæverdæmningen ved Dronningholm Mose
Dronningholm Borgruin og i baggrunden Arresø
Anemoner i Grønnesse Skov
Grønnessegård Gods
Klintestien ved St. Karlsminde byder på enestående udsigter
Det lille fyr på Lynæs Havn
Start eller slut Halsninoen i Hundested, hvor en dukkert kan være tiltrængt

9 tanker om “Halsninoen – vandretur gennem Halsnæs’ enestående natur

 1. Vandrenørderne Svar

  Tak for god info. Det ser spændende ud med den nye vandrerute 🙂

 2. Jens og Birgitte Svar

  Vi fik gået det meste af Halsninoen i vinterferien. Meget smukt, men vejret var vi ikke heldig med. De smukke udsigter gjorde mest indtryk. Flot flot. Vi kommer tilbage, når det er varmere i vejret for at fuldføre og måske gå nogle af stikruterne. Vi har prøvet mange vandreruter i DK og Halsninoen kan I godt være stolte af.

  Venlig hilsen Jens og Birgitte

 3. Avatar photo
  Mit Halsnæs Indlægs forfatterSvar

  Hej Jens og Birgitte. Det lyder som en god tur I har været på der. God idé at komme tilbage – Halsnæs er endnu smukkere i solskinsvejr!!

 4. Katrina Svar

  Hvis man kun vil gå noget af ruten hvilken del kan I så anbefale?

 5. Avatar photo
  Mit Halsnæs Indlægs forfatterSvar

  Uha – den var svær. Hele ruten er værd at gå og tilbyder noget forskelligt. Personligt kan jeg godt lidt turen fra Lynæs Havn ad Klintestien og gennem Grønnesse Skov. Arrenæs er MEGET stille og …. Jeg kunne blive ved.

  Overvej dog, om I har brug for offentlig transport – nogle områder er nemmere at komme til og fra end andre. F.eks. er de to ovennævnte steder ikke nemme at komme til medmindre man har en bil.

 6. M&M Svar

  Virkelig smuk tur. Vi gik fra Strø Bjerge til Vinderød Kirke hvor vi så tog til Frederiksværk Station. Det var kun en lille del af Halsninoen men vi kommer gerne tilbage for at gå resten af ruten. Vi ses Halsnæs. Mette

 7. Starke Svar

  Vi begyndte turen i Hundested. Det første stykke var godt nok trist og vi overvejede faktisk at vende om. Heldigvis fortsatte vi til Lynæs og jeg skal da lige love for at turen langs kysten var en stor kontrast. Det var supersmukt med vilde udsigter. Det blev til en overnatning undervejs og vi tog hele turen til Strø Bjerge. En fed tur som jeg klart kan anbefale.

  Mine højdepunkter
  . St Karlsminde stien og hele stykket fra vinderød kirke til Nørremosen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *