Skjoldborg og historien om det gamle kobbervalseværk

Halsnæs har mange flotte bygninger, der gemmer på spændende historie. Det gælder i særdeleshed Skjoldborg, som ligger centralt i Frederiksværk.

Den flotte bygning blev bygget af englænderen Thomas English, der i 1798 kom til Frederiksværk, hvor han under en samtale med administratorer for Prins Carl forslog at opføre et kobbervalseværk i byen

Prins Carl var landgreve af Hessen-Kassel og egentlig statholder i Slesvig og Holdsten. Han fik på et tidspunkt overdraget Arresødal Slot og Grønnessegaard Gods i Frederiksværk, og det må være i den forbindelse, at Thomas English mødte hans folk.

Kobbervalseværket blev vedtaget, hvorefter Thomas English tog tilbage til hjemlandet for at forberede og indkøbe materiel til værket.

I disse år var Danmark involveret i Napoleonskrigene, og den engelske flådes tilstedeværelse forsinkede værket – først i 1805 ankom der skibe med grej og materiel til Frederiksværk.

Thomas English havde også familie og endda tjenestefolk med til Danmark. Han opførte Skjoldborg og anlagde en have efter engelsk forbillede i det, der nu kaldes Skjoldborgparken. Her står bl.a. et imponerende platantræ, der muligvis er mere end 200 år gammelt.

Bag Skjoldborg lå kobbervalseværket og rundt om arbejdernes boliger. Værket var i begyndelsen drevet af vand og senere af damp. Her producerede man bl.a. kobberplader til flåden, men også Den Kongelige Danske Mønt var aftager.

I dag er der ingen spor efter kobbervalseværket. Til gengæld skulle en stor del af fundamentet ligger blot en halv meter under det nuværende gadeplan.

Da værket lukkede i 1907 blev al materiel flyttet til Amager, hvor det indgik i virksomheden Nordisk Kabel & Tråd (NKT).

Hvad Skjoldborg angår, så blev det bl.a. overtaget af købmanden K.A. Larssen, der købte sig ind i kobbervalseværket, som nu var drevet af Suhr & Søn.

Senere flyttede andre købmænd ind i det fine hus, der indtil 1976, hvor Halsnæs kommune overtog bygningen, fungerede som psykiatrisk plejehjem.

I dag er der frivilligcenter i Skjoldborg, der gemmer på endnu en sjov historie. I 1870’erne var en vis Kristine Marie Jensen ung pige i køkkenet på Skjoldborg. Hun udgav i 1901 den legendariske Frøken Jensens kogebog, der stadig kan købes.

Kort over Halsnæs

4 tanker om “Skjoldborg og historien om det gamle kobbervalseværk

  1. Kresten Hartvig Klit Svar

    Kan det tænkes at Skjoldborg blev psykiatrisk plejehjem før 1976?

    • Avatar photo
      Mit Halsnæs Indlægs forfatterSvar

      Hej Kresten. Helt korrekt. Som der står blev Skjoldborg brugt som psykiatrisk plejehjem indtil 1976. Det var Københavns Kommune, der drev det.

  2. Susanne Bonde Torbensen Svar

    Hej
    Jeg stødte lige på ovenstående mailudveksling vedr. Skjoldborg i Frederiksværk.
    Jeg har historiske erindringer fra stedet i form af beskrivelser, minder og relevante oplysninger i tekst og billeder for perioden 1/4 1953- 31/12 1969, som jeg gerne vil videreformidle
    Min forhenværende moster var oversygeplejerske på stedet, som dengang var et Rekonvalescenthjem.
    Her ledte hun den daglige administration inde som ude og skabte velordnede, værdige og trygge forhold for de mandlige patienter og det øvrige personale.
    Som barn var jeg gæst hos hende sammen med min mor og min ældre søster og kender huset og parken særdeles godt. Jeg besøgte hende ofte alene, da jeg blev en ung pige og hjalp med at pakkede hendes ting ned, da hun i 1970 blev pensioneret flyttede til Ærøskøbing.
    Jeg har sidenhen besøgt stedet flere gange og har tillige referat af disse besøg i tekst og billeder.
    Jeg har ønske om at udgive en parlør eller mindre bog om disse erindringer.
    Jeg har allerede forberedt en del, men mangler at runde af og udgive materialet.
    Jeg vil gerne i kontakt med dig/jer som har interesse om stedet og dets historie, så skriv et par ord.
    Måske Du/I vil kunne vurdere om hvilket omfang et sådant stykke egnshistorie vil have for jer og byens borgere.

    Venlig hilsen
    Susanne Bonde Torbensen

    • Avatar photo
      Mit Halsnæs Indlægs forfatterSvar

      Hej Susanne. Personligt synes jeg det lyder rigtig spændende, men jeg tror du kan få en bedre vurdering ved enten at kontakte Industrimuseet i Frederiksværk (indmus.dk), Lokalhistorisk Værksted Halsnæs (https://www.facebook.com/groups/2424949437529019/) eller Frederikværkegnens Historiske Forening (https://www.frvhistorie.dk/).

      Jeg er sikker på, at i hvert fald de to sidstnævnte vil finde det interessant.

      Mange hilsner fra Carsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *