Arresødal Slot blev opført som herregård i 1773 af industrimanden J.F. Classen, der stod for produktionen af krudt, kugler og kanoner i Frederiksværk. I begyndelsen var der tale om en mindre gård, men en ny større hovedbygning kom til 1786.
Det er dog ikke den originale hovedbygning, man kan se i dag. Den forfaldt og blev i 1909 erstattet af en ny, der var en kopi af den gamle.
I dag fungerer Arresødal som behandlingssted for psykisk syge, og der er ikke offentlig adgang til bygningen. Til gengæld byder slottet ud til Arresø på masser af spændende historie.
Da Classen døde på Arresødal i 1792 havde han titel af generalmajor og var storkorsridder af Dannebrog. Classen efterlod en betydelig formue, der efterfølgende blev placeret i Det Classenske Fideikommis – en fond til velgørende formål.
Sammen med byen Frederiksværk og godset Grønnessegård, der også var ejet af Classen, blev Arresødal testamenteret til prins Carl af Hessen-Kassel, der hvert år skulle betale 7000 rigsdaler til fonden – den såkaldte Frederiksværkafgift.
Prins Carl var gift med Christian 7.s søster prinsesse Louise. Han var således tæt på hoffet og fik i løbet af årene flere fornemme titler som f.eks. kommandør, statholder og generalmajor.
Frederiksværks økonomi blev tiltagende dårligere, og i 1804 overdrog prins Carl byen og de to godser til den senere Frederik 6., der var gift med Carls datter Marie Sophie. Arresødal var nu statslig ejendom.
I 1883 købte Det Classenske Fideikommis ejendommen, hvor den blev omdannet til rekreationshjem for kvinder. Som sådan fungerede den indtil 1944. Arresødal blev under 2. verdenskrig brugt af både frihedskæmpere og den tyske besættelsesmagt – bl.a. som fængsel.
Som nævnt er det ikke muligt at besøge Arresødal, men går du en tur langs kanalen fra Frederiksværk centrum til Arresø, så kommer du lige forbi den historiske bygning. Bemærk især busten af J.F. Classen helt oppe på taget over hoveddøren.