Kappelhøjkilen og Maglehøj – gravhøje og istidslandskab

Kappelhøjkilen er et fredet område mellem Arrenæs og Roskilde Fjord. Halsnæs, selve næsset, var oprindelig en ø, der blev en halvø ved sidste istid. Enorme kræfter skubbede is og jord sammen og dannede derved det flotte kuperede landskab.

I dag er Kappelhøjkilen som nævnt fredet, og her kan du gå en flot tur, der både byder på smukke udsigter og en lille håndfuld naturprojekter igangsat af kommunen.

Med start ved Maglehøj, kan du herunder læse mere om oplevelserne på din tur ad Kappelhøjkilen. Ruten er også markeret på kortet nederst og består fra Maglehøj af asfalterede stier.

Maglehøj

Maglehøj er den mest markante af de fire tilbageværende gravhøje, der ligger ved indgangen til Arrenæs. Det er med sine 74 m.o.h også Halsnæs højeste punkt, og herfra har du selvfølgelig en forrygende udsigt. På klare dage kan du bl.a. se tårnene på Roskilde Domkirke.

Maglehøj er en gravhøj fra bronzealderen, der i Danmark ligger i perioden år 1800 f.kr. til 500 f.kr. Der er ingen præcis datering af højen, men det er sikkert, at der her ligger en betydningsfuld person begravet. I bronzealderen krævede det enorme ressourcer at anlægge en gravhøj af denne størrelse.

Dødishullet og Snogebroen

På den anden side af Hillerødvej ligger dødishullet og Snogebroen. Området er et mindre krater skabt ved sidste istid af dødis, der er en større isklump, som med årene er smeltet, hvorved landskabet er sunket. Det giver de såkaldte dødishuller, der ofte er fulde af liv.

Sådan er det i hvert fald her ved Kappelhøjkilen, hvor insekter og markfirben trives. Du kan som regel også høre en forrygende koncert af kvækkende frøer og tudser. Tag en tur på Snogebroen gennem vandhullet og bemærk det historiske landskab, der er skabt for flere tusinde år siden.

Dødishullet og Snogebroen

Randmorænelandskabet

Blot et par hundrede meter fra dødishullet kommer du til et mere åbent landskab, hvor du ofte kan se græssende kvæg fra kogræsserlauget på den ene eller anden side af stien.

Det er et flot randmorænelandskab, der er skabt da istidens gletsjere skubbede isen op. Det er en slags højderyg, hvor du nogle steder har en fin udsigt over fjorden.

Den vilde blomstermark

For enden af stien ved Kappelhøjvej har kommunen skabt en flot blomstermark med vegetation, der er typisk ved gravhøje og overdrev. På arealet er der bl.a. sået kodriver, merian, blåhat og kællingetand. Flere af blomsterne tiltrækker de sjældne køllesværmere, der også kaldes småsommerfugle. Marken blomstrer fra starten af juni.

Besøg Maglehøj og Kappelhøjkilen

For at besøge Maglehøj og Kappelhøjkilen kan du gå fra Frederiksværk eller sommerhusområdet i Lille Kregme. Er du i bil, så er der parkeringsmuligheder ved Maglehøj (på Karlsgavevej) eller ved Frederiksværkhallen på Sportsvej.

Området hænger også sammen med Bakkestien, der fint kan kombineres med Kappelhøjkilen.

Kort over Halsnæs

Billeder fra Kappelhøjkilen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *