Strø Bjerge – en flot vandretur på bakkekammen

En flot naturoplevelse er Strø Bjerge, hvor du kan gå en tur på bakkekammen med fin udsigt over det omkringliggende landskab.

Strø Bjerge er en såkaldt ås, der blev skabt ved sidste istid. Åsen dannes under en gletsjer, hvor et tunnelsystem fører smeltevand væk, og det aflejrer sand, sten og grus. Når gletsjeren er smeltet ligger en bakkekam tilbage.

Den rige forekomst af naturmaterialer i bakken har gennem tiden forvandlet mange åse til grusgrave. Heldigvis er det ikke tilfældet i Strø Bjerge, der i dag er fredet.

Bakkelandskabet, der har en højde på op til 30 meter, begynder ved Ølsted lige syd for Arresø og går helt ned til Slangerup. En strækning på over 20 km. Selve Strø Bjerge er ca. otte kilometer lang, og her er der som nævnt mulighed for både at gå en tur og få gode naturoplevelser.

Der er flere parkeringspladser ved Strø Bjerge. F.eks. på Grimstrupvej ved shelteren, på Grimstrupvej ud for Markebækvej og så er der en parkeringslads på Lille Havelsevej.

Der findes ikke særlig meget information om stien i Strø Bjerge, så på kortet nederst på siden har jeg både markeret parkeringspladserne og selve stien.

I Strø Bjerge går du på bakkekammen mellem dyreindhegninger. Det er en smal sti, der kan være mudret. Da jeg gik ruten havde jeg højlandskvæg til den ene side og kåde heste med masser af plads til den anden.

Det er en rigtig fin oplevelse at gå på bakkekammen, og det er i høj grad tanken om, at der lige præcis her er skabt et unikt landskab fra istiden, der gør det til noget særligt.

Området mellem indhegningerne kaldes Lundebakken, der er ca. 30 meter høj. Det lyder ikke af meget, men det omkringliggende landskab er fladt som en pandekage, og det gør bakken helt tydelig.

Strø Bjerge bugter sig gennem landskabet

Der findes i øvrigt en gammel fortælling om, hvordan Strø Bjerge blev til:

En trold havde set sig sur på byen Farum, som han ville begrave i jord. Trolden samlede masser af jord og dannede dermed Arresø. Han begav sig mod syd ti Farum, men undervejs opdagede trolden, at der var gået hul på sækken med jord, der dryssede ud. På den måde blev Strø Bjerge dannet.

Trolden prøvede forgæves at stoppe hullet, og i raseri kastede han jorden mod Farum. Det landede dog ved det nuværende Vildbjerg (ved Gørløse), der dermed blev skabt.

Gåturen på bakkekammen er på et par kilometer, men vil du gå en længere tur, så start på Viebjergvej i Ølsted. Her kommer du gennem et ganske lille skovområde på den 30 meter høje Viebjerg Bakke.

Vel nede igen er der ca. 500 meter på den smalle asfaltvej til parkeringspladsen på Grimstrupvej 10.

Lige ved siden af ligger en nedlagt grusgrav, der indeholder shelter, grill og bålsted. Trappen op til bakkekammen var tidligere i ret dårlig stand, men er nu repareret i forbindelse med lanceringen af Halsninoen.

Besøg Strø Bjerge

Du kan besøge Strø Bjerge i bil, men det er lige så nemt med toget. Turen på bakkekammen stater få hundrede meter fra Grimstrup Station. Husk at trykke stop, når I skal af og igen for at få toget til at standse, når I skal hjem. Bemærk, at hurtigtoget ikke stopper i Grimstrup.

Kort over Halsnæs

Billeder fra Strø Bjerge

Flot mostæppe på den gamle grusgravs sydside
Tæt på p-pladsen på Grimstrupvej 10 ligger et ganske lille skovområde
På vej ad bakkekammen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *