Fremstillingen af krudt og kanoner er en stor del af Frederiksværks historie. Et af de bedste steder at lære mere om datidens produktion er på Krudsværksmuseet i centrum af byen.
Det er det gamle krudtværk, som i dag er omdannet til friluftsmuseum. Her kan du bl.a. se en række bygninger, effekter og maskiner fra gamle dage. Flere af møllerne, der skaffede energi til produktionen fungerer fortsat, og i det hele taget er krudtværket meget velbevaret.
I midten af 1700-tallet overlod Frederik 5. produktionen af kanoner til franskmanden Etienne Jandin de Peyrembert, der dog ikke havde den store succes. Allerede i 1756 fik etatsråd Just Fabritius og kancelliråd Johan Frederik Classen på kongens foranledning ansvaret for kanonfremstillingen. De fik et større areal til produktionen, men forpligtede sig også til at opføre et krudtværk.
I årene 1717 til 1719 gravede man en kanal fra Arresø til Roskilde Fjord for at undgå oversvømmelser. Det var vandkraften fra den kanal, der blev brugt til at drive byens første industrimølle. Da krudtværket blev opført i 1758 gravede man den sidekanal, der i dag løber mellem Allégade og gågaden Nørregade.
Fremstillingen af krudt var ikke ufarligt, og det var derfor nødvendigt at opført krudtværket væk fra byens øvrige industri. Rundt om værket kan man også se volde og høje træer, der skulle fange materiel og kropsdele, når produktionen ikke gik som planlagt.
Just Fabritius forlod partnerskabet i 1760, og kort tid efter købte kongen Frederiksværk for 130.000 rigsdaler. Det siges, at Classen havde ambitioner om en omfattende våbenproduktion, men selvom han købte krudtværket tilbage for 100.000 rigsdaler, så begrænsede fremstillingen sig fortsat til krudt og kanoner.
Krudtværket i Frederiksværk lukkede i 1965. I dag er det som nævnt omdannet til museum. Det er et sted, som også vil være spændende for børn – især, hvis I tager med på en af rundvisningerne, der byder på sjove detaljer og masser af interessante historier.
Besøg Krudtværksmuseet
Krudtværksmuseet ligger på adressen Krudtværksalléen 1, 3300 Frederiksværk. Du kan klikke ind på indmus.dk for at se åbningstider, entrépriser og datoer for rundvisninger.
Entré til Krudtværksmuseet giver også adgang Industrimuseet i Arsenalet samme dag. Her kan du lære mere om Frederiksværks industrihistorie.
Som nævnt er der mange andre spændende bygninger på krudtværksområdet. Du kan læse om et par af de vigtigste herunder, men i app’en Useeum kan du finde en mobilguide, der dækker krudtværket.
Krudtværksområdet – Syrevej, Krudtværksalléen og sidevejene
Mens der er entré til Krudtværksmuseet, så er det gratis at tage en tur rundt på krudtværksområdet lige ved siden af. Her ligger en lang række bygninger, der på forskellig vis har været en del af krudtværket. Heldigvis har man endelig prioriteret det historiske område og sat skilte op med information om bygningernes tidligere funktion.
De mest kendte bygninger:
Trækulsbrænderiet (Krudtværksalléen 8A)
Trækulsbrænderiet blev opført i begyndelsen af 1760’erne og er således en af krudtværkets ældste bygninger. Det var dog først i 1787 bygningen med de tykke mure af kampesten blev brugt til at lave trækul, der var vigtig til fremstillingen af krudt.
Svovl- og salpetermagasinet (Krudtværksalléen 10)
Tæt på Trækulsbrænderiet ligger svovl- og salpetermagasinet, der er endnu en bygning opført af Classen i begyndelsen af 1760’erne. Har opbevarede man svovl og salpeter, der sammen med trækul udgjorde ingredienserne i sortkrudt.
Bomuldstørreriet (Krudtværksalléen 13)
En nyere bygning fra 1886. Den blev opført til produktionen af skydebomuld, der blev opfundet i 1846. Skydebomuld er en blanding af cellulose og salpetersyre, der lavede et dobbelt så stort tryk som sortkrudt og som samtidig udviklede mindre røg og krudtslam.
Hej
Vi er en forening af pensionerede lærere (20 personer) fra København, der gerne vil på rundvisning på Krudtværksområdet. Krudt & Kugler
Vi håber, det kan lade sig gøre tirsdag d 26 april, men jeg kan ikke finde noget sted, hvor der står noget om booking af rundvisning.
Håber på hurtigt svar, da vi skal finde et alternativ, hvis dette ikke kan lade sig gøre.
Mvh Lis Heisselberg
Hej Lis. Har du været inde på museets officielle side? Den finder du her: https://indmus.dk/
På siden kan du kontakte museet for at høre mere om rundvisninger.