Hald, Nødebohuse og stranden ved Gråstenvej

Vest for Liseleje og Hyllingebjerg ligger en lille håndfuld strandområder, der ikke er helt så kendte. Mærkeligt nok, for på strækningen mellem Hald og Gråstenvej ligger flere fremragende strandafsnit med klart lavt vand og lækker sandbund.

Ligesom i Hyllingebjerg har sommerhusområdet i Hald også en fantastisk udsigt over Kattegat. Mange huse ligger helt ud til skrænten, men stranden er offentlig. På Klintevej er der en lille p-plads ved trapperne ned til stranden.

Hald Strand er lavvandet og i mine øjne en af kystens bedste. Som en bonus er der ofte kun få mennesker. Mens det er de gode bademuligheder, der trækker om sommeren, så kommer fiskerne om foråret for at fange havørreder

Mange steder i Halsnæs kan du finde sjældne plantearter – det gælder også ved Hald Strand. De to eneste steder i Skandinavien du kan se røllike-gyvelkvæler – en plante, der borer sine rødder ind i almindelig røllike – er på Øland i Sverige og ved Hald Strand i Halsnæs.

Vest for Hald flader det kuperede landskab hurtigt ud. Her ligger Nødebohuse – et fredet område, hvor stranden ikke er helt så god. Men der er kun få hundrede meter til stranden ved Gråstenvej, der sine steder er dejlig lavvandet og meget børnevenlig.

Her er gode parkeringsmuligheder, og stranden har både livredder og Friluftsrådets blå flag, der vajer over det fine sand. Lige bag stranden ligger et indhegnet areal, hvor Halsnæs Kommune i samarbejde med Københavns Zoo har udsat grønbrogede tudser.

Tudsen kaldes også for fløjtetudse – et navn den har fået af den helt særlige lyd, når hannerne kvækker samtidig. Den grønbrogede tudse er kun seks til ni centimeter lang og har farver og mønster som militærets camouflagetøj.

Medmindre du har lejet et sommerhus i området og har mad og drikke inden for rækkevidde, så er det en god idé at pakke en taske med alle fornødenheder, når du skal besøge strandene i Hald, Nødebohuse og på Gråstenvej. Her er ikke noget at købe i miles omkreds. Næste stop er i øvrigt Kikhavn, der engang var et lille fiskerleje, men som i dag er en samling charmerende bindingsværkshuse.

 

Kort over Halsnæs

 

Billeder fra Hald, Nødebohuse og stranden ved Gråstenvej

Billedet øverst er stranden ved Gråstenvej, mens billedet herover viser del af Hald Strand
Der er lækre strandafsnit hele vejen fra Hald til Gråstenvej

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *