Rakenhøj og Ølsted Grusgrav – natur, historie og sommerscene

I Ølsted kan du gå en tur i og rundt om den nedlagte grusgrav, der ligger klods op af Rakenhøj med de gamle gravhøje, som blev fredet i 1947.

Rakenhøj ligger 48 m.o.h, og det siges, at den engang fungerede som galgebakke. I vikingetiden og middelalderen var galgebakken et sted, hvor man hængte dømte forbrydere. Ofte lå henrettelsesstedet tæt på byen til skræk og advarsel for borgerne.

Det lille område ved Rakenhøj består bl.a. af eng, overdrev og en mose, der blev kaldt De Onde Grave. Det siges, at svenske soldater gik gennem isen på vej til København under svenskekrigene i 1659.

Frederik 3. havde erklæret svenskerne krig, men kongen havde undervurderet fjenden. Det kom til en regulær ydmygelse, der endte med Freden i Roskilde i 1658.

Den svenske konge Karl Gustav var dog ikke tilfreds med resultatet – i februar 1659 forsøgte han at indtage København, og det var her de svenske soldater omkom i mosen ved Rakenhøj.

Det kuperede landskab ligner en fortsættelse af Strø Bjerge, som ligger få hundrede meter derfra. Også fra Rakenhøj er der en flot udsigt –  i klart vejr kan man bl.a. se Frederiksborg Slot.

Rakenhøj er nabo til den nu nedlagte Ølsted Grusgrav som lokale har forvandlet til et rekreativt område. Du kan gå en tur rundt om grusgraven, hvor der i bunden er lavet en lille scene. Her arrangeres der i sommermånederne bl.a. koncerter.

I forbindelse med grusgraven er der også opført et shelter med bålplads og madpakkehus. Ved siden af kan børn og barnlige sjæle fornøje sig på naturlegepladsen og den fine svævebane.

Besøg Rakenhøj og Ølsted Grusgrav

Rakenhøj og Ølsted Grusgrav finder du for enden af Rakenhøjvej. Her er et mindre antal parkeringspladser. Lokalt bliver området i øvrigt kaldt Bakkerne eller Ølsted Bakker. Har du lejet sommerhus ved Ølsted Strand, så kan du med gode ben gå til Rakenhøj og grusgraven.

Kort over Halsnæs

Billeder fra Rakenhøj og Ølsted Grusgrav

Et kig ned i den gamle grusgrav til Ølsted Sommerscene
De Onde Grave – mosen ved Rakenhøj
Udsigt fra Rakenhøj mod nord til Arresø
Sheltere i Ølsted Grusgrav

6 tanker om “Rakenhøj og Ølsted Grusgrav – natur, historie og sommerscene

 1. Martin Stuhr Larsen Svar

  Hej

  Hvorfor hedder højen “Rakenhøj” Kommer det af at rakkerpak endte deres dage der?

  • Avatar photo
   Mit Halsnæs Indlægs forfatterSvar

   Hej Martin. Jeg kender desværre ikke baggrunden for navnet. Det er jo en gammel gravhøj fra oldtiden, men jeg kan ikke finde noget om, hvornår den har fået navnet Rakenhøj.

 2. Per Olsen Svar

  Hej.
  Der ligger noget der ligner krigs bunker ved Rankenhøj, er det bunker eller ?

  • Avatar photo
   Mit Halsnæs Indlægs forfatterSvar

   Hej Per. Jeg har godt set dem, men ved ikke hvad det er brugt til. Jeg må undersøge sagen. Mange hilsner

 3. Torben Danner Svar

  Det er markør grave fra en skydebane. Der blev skudt henover mosen.

  • Avatar photo
   Mit Halsnæs Indlægs forfatterSvar

   Hej Torben. Super – tak for info – så blev det opklaret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *