Rakenhøj og Ølsted Grusgrav

I Ølsted kan du gå en tur i og rundt om den nedlagte grusgrav, der ligger klods op af Rakenhøj med de gamle gravhøje, som blev fredet i 1947.

Rakenhøj ligger 48 m.o.h, og det siges, at den engang fungerede som galgebakke. I vikingetiden og middelalderen var galgebakken et sted, hvor man hængte dømte forbrydere. Ofte lå henrettelsesstedet tæt på byen til skræk og advarsel for borgerne.

Det lille område ved Rakenhøj består bl.a. af eng, overdrev og en mose, der blev kaldt De Onde Grave. Det siges, at svenske soldater gik gennem isen på vej til København under svenskekrigene i 1659.

Frederik 3. havde erklæret svenskerne krig, men kongen havde undervurderet fjenden. Det kom til en regulær ydmygelse, der endte med Freden i Roskilde i 1658.


Book sommerhus i Halsnæs: Se aktuelle kampagner her >


Den svenske konge Karl Gustav var dog ikke tilfreds med resultatet – i februar 1659 forsøgte han at indtage København, og det var her de svenske soldater omkom i mosen ved Rakenhøj.

Det kuperede landskab ligner en fortsættelse af Strø Bjerge, som ligger få hundrede meter derfra. Også fra Rakenhøj er der en flot udsigt –  i klart vejr kan man bl.a. se Frederiksborg Slot.

Rakenhøj er nabo til den nu nedlagte Ølsted Grusgrav som lokale har forvandlet til et rekreativt område. Du kan gå en tur rundt om grusgraven, hvor der i bunden er lavet en lille scene. Her arrangeres der i sommermånederne bl.a. koncerter

I forbindelse med grusgraven er der også opført et shelter med bålplads og madpakkehus. Ved siden af kan børn og barnlige sjæle fornøje sig på naturlegepladsen og den fine svævebane.

Rakenhøj og Ølsted Grusgrav finder du for enden af Rakenhøjvej. Her er et mindre antal parkeringspladser. Lokalt bliver området i øvrigt kaldt Bakkerne eller Ølsted Bakker.

Et kig ned i den gamle grusgrav til Ølsted Sommerscene

Klar til ferien i Halsnæs?

Når du har booket overnatning i Halsnæs – sommerhus, hotel eller bed & breakfast, kan du finde udstyr til f.eks. camping, cykelferien eller oplevelser i naturen.

Halsnæs har masser af aktiviteter og seværdigheder, men der skal også være tid til hygge og samvær – få forslag til sjov og spil uanset vejret eller hvad med en god bog til ferien?

Er du i tvivl om, hvor du skal starte, så kan du se min top 5 i Halsnæs og læse guiderne til Lynæs, Liseleje, Hundested og Frederiksværk. Rigtig god ferie i Halsnæs!

Kort over Halsnæs

Billeder fra Rakenhøj og Ølsted Grusgrav

De Onde Grave – mosen ved Rakenhøj
Udsigt fra Rakenhøj mod nord til Arresø
Sheltere i Ølsted Grusgrav

2 tanker om “Rakenhøj og Ølsted Grusgrav

  1. Martin Stuhr Larsen Svar

    Hej

    Hvorfor hedder højen “Rakenhøj” Kommer det af at rakkerpak endte deres dage der?

    • Mit Halsnæs Indlægs forfatterSvar

      Hej Martin. Jeg kender desværre ikke baggrunden for navnet. Det er jo en gammel gravhøj fra oldtiden, men jeg kan ikke finde noget om, hvornår den har fået navnet Rakenhøj.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *